Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μήνυμα στον νέο υπουργό Οικονομικών στέλνει σήμερα το Eurogroup

Eurogroup

Στα δύσκολα με το καλημέρα πέφτει ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (;). Στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα, εν τη απουσία του Έλληνα υπουργού, αφού δεν θα έχει ορκιστεί ακόμη, αναμένεται να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα. Ένα μήνυμα για την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Εν ολίγοις οι Ευρωπαίοι θα μας πουν: ότι έχετε συμφωνήσει ως χώρα ισχύει στο ακέραιο.

Οι υπουργοί της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup θα συζητήσουν την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με την ενισχυμένη εποπτεία παρακολουθούνται η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση καθώς και η εφαρμογή των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής σε όποια χώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Στη σκιά της έκθεσης της Κομισιόν και με τους θεσμούς αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος να θέτουν για πρώτη φορά θέμα απόκλισης από το φετινό δημοσιονομικό στόχο εξαιτίας του προεκλογικού πακέτου Τσίπρα, το Eurogroup αναμένεται να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα και να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους. Οι θεσμοί αμφισβητούν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ λόγω της εφαρμογής των παροχών ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια ώρα, η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτούμενων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είτε δεν έγιναν είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης.

Τα χρονικά περιθώρια από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων θα είναι ασφυκτικά. Οι πρώτες άτυπες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στις 16 και 17 Ιουλίου καθώς οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρίσκονται στη Αθήνα για το συνέδριο του Economist.

Σε αυτό θα παρευρεθούν οι Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους, Πήτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Νικόλα Τζιαμαρόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η επίσημη άφιξη των κλιμακίων προγραμματίζεται για μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και η ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η οποία είναι προγραμματισμένη στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις