Οικονομία

“Μισόλογα” των θεσμών για τις συντάξεις μετά την πρώτη… μεταμνημονιακή αποστολή

Με μισόλογα και με αοριστίες αναφέρονται οι θεσμοί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, μέσα στις οποίες υπάρχει και το "φλέγον" θέμα της περικοπής των συντάξεων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως έγιναν συζητήσεις για όσα η Ελλάδα έχει αναλάβει να υλοποιήσει χωρίς όμως κάτι συγκεκριμένο.

Η κοινή δήλωση αναφέρεται στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα καθώς και τα επόμενα βήματα.

Αναλυτικά η δήλωση

“Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Τα “μισόλογα” για την περικοπή των συντάξεων

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.10.25), στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάθεση των πρώτων καρτών στους σπουδαστές
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Τι προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων που ενισχύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Κυριάκος Πιερρακάκης