Πέμπτη, 23 Μαΐ
22oC Αθήνα

Moody’s: Το Grexit αποτελεί εστία κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι υποτονική τα επόμενα δύο χρόνια, υπογραμμίζει η Moody’s Investors Service, ενώ προειδοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί εστία κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος σημειώνει ότι οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι για τα επόμενα δύο χρόνια σχετίζονται με μια πιθανή περαιτέρω αισθητή διόρθωση στις αγορές μετοχών και ακινήτων της Κίνας, μια ανεξέλεγκτη αντίδραση στην αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve και μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

“Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας”, προειδοποιεί στην έκθεση του ο οίκος.

Η Moody’s διατηρεί τη βασική της πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και οικονομικά αναδυόμενων χωρών (G20) στο 2,7% αυτό το έτος, για να ενισχυθεί στο 3% περίπου το 2016, σε σύγκριση με 2,9% το 2014.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο ανάπτυξης της G20 πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Η Moody’s προσθέτει ότι δεν περιμένει να δει η ανάπτυξη της G20 να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

“Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, θα αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, τη χαμηλή η αρνητική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής και μόνο μια σταδιακή ανάκαμψη της Ρωσίας από την ύφεση που γνώρισε φέτος”, αναφέρει η συγγραφέας της έκθεσης Marie Diron, Senior Vice President, Credit Policy. “Μια μεγάλη και χρονίζουσα διόρθωση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη της G20 σε σχέση με το βασικό μας σενάριο”.

Για την Κίνα η Moody’s διατηρεί την βασική της πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,8% αυτό το έτος και 6,5% το 2016, πριν υποχωρήσει προς το 6% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η πρόσφατη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η υποτίμηση του γουάν μέχρι τώρα δεν αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, αναφέρει ο οίκος.

Για τις ΗΠΑ η Moody’s αναμένει η ανάπτυξη να φτάσει το 2,4% το 2015 για να ενισχυθεί στο 2,8% το 2016. Η ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα υψηλά εταιρικά κέρδη, οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και η επιστροφή της ζήτησης δείχνουν σε υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Για την Ευρωζώνη η Moody’s αναμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,5% τόσο το 2015 όσο και το 2016. Το πιο αδύναμο ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία – είτε από αυξημένες επενδύσεις, παραγωγικότητα ή ταχύτερα του συνηθισμένου αύξησης της απασχόλησης – ότι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ουσιωδώς ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της αύξησης στην παραγωγή η οποία συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση. Ο οίκος περιμένει η μέση τιμή του Brent να διαμορφωθεί στα 57 δολ. το βαρέλι το 2016, λίγο πιο πάνω από τη μέση τιμή του 2015 στα 55 δολ. το βαρέλι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε