Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι… βασικό καθήκον του νέου προέδρου του Eurogroup

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι… βασικό καθήκον του νέου προέδρου του Eurogroup

Η θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα είναι μεταξύ των βασικών καθηκόντων του νέου προέδρου του Eurogoroup, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μοσκοβισί, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τρία είναι, κατά την άποψή του, τα βασικά καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogrοup: να διοικήσει αποτελεσματικά το Eurogroup και να προχωρήσει στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να ολοκληρώσει με θετικό τρόπο το ελληνικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι και να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι “μνηστήρες” για την θέση του προέδρου

Τέσσερις είναι οι υπουργοί που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα (της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο). Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική «ισορροπία» στις Βρυξέλλες, ο νικητής θα πρέπει να είναι σοσιαλιστής. Σοσιαλιστές είναι δύο υποψήφιοι, ο Σλοβάκος Π. Κάζιμιρ και ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός αυτό, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος που έχει επίσημα προταθεί από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αυτός είναι ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ψήφο, είναι αυτή που υποστηρίζει την ιδέα να υπάρχει μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup, η οποία να ταυτίζεται με τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η πρόταση για τη δημιουργία αυτής της θέσης θα περιλαμβάνεται άλλωστε στο σχέδιο της Επιτροπής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις