Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπορεί ο S&P 500 να καταγράψει νέα ανώτερα εντός του 2024; Εκτιμήσεις αναλυτών για την αμερικανική αγορά

Μπορεί ο S&P 500 να καταγράψει νέα ανώτερα εντός του 2024; Εκτιμήσεις αναλυτών για την αμερικανική αγορά

Ενθουσιασμός κυρίευσε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα μετά την δημοσίευση των στοιχείων για την λιγότερο σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σαν αποτέλεσμα της ευκταίας για τις κεντρικές τράπεζες αύξησης της ανεργίας.

Τα ευχάριστα νέα από την χαλάρωση της αγοράς εργασίας ήρθαν μετά από τα ανέλπιστα θετικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του γ’ τριμήνου 2023 στις ΗΠΑ και Κίνα (4,9%) αντίστοιχα, αλλά και της Ευρωζώνης η οποία παρά τα αδύναμα στοιχεία ορισμένων τομέων της οικονομίας, τελικά και αυτό το τρίμηνο απέφυγε την ύφεση.

Η καταναλωτική δαπάνη στον αναπτυγμένο κόσμο, η οποία είναι ακόμη ανθηρή, δεδομένων των αυξήσεων των μισθών πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, πριμοδοτεί την οικονομική τους δραστηριότητα.

Το δίλημμα για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις αγορές οι οποίες προεξοφλούν την πτώση των παρεμβατικών επιτοκίων στο μέσον του επόμενου έτους, είναι πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στα τρέχοντα υψηλά ή ακόμη και υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της υψηλότερης του πληθωρισμού αύξησης του μισθολογικού κόστους αλλά και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης των αναπτυγμένων οικονομιών.

Επί του παρόντος λίγα είναι τα ανησυχητικά δεδομένα για μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Οι αβεβαιότητες που εμφανίζονται είτε με τον μανδύα της γεωπολιτικής είτε μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού σαν αποτέλεσμα μιας νέας αύξησης του ενεργειακού κόστους ή λόγω της έκλειψης της περσινής υψηλής συγκριτικής βάσης ή μιας νέας κλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων μάλλον σαν παροδικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν.

Με το 90% των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί, η κερδοφορία είναι απροσδόκητα καλύτερη των εκτιμήσεων (81% καλύτερα αποτελέσματα) με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται πλέον από το αρχικά εκτιμώμενο 1% σε 6,3% με τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να υπεραποδίδουν.

Στον δείκτη S&P 500 η αρνητική ψυχολογία του προηγούμενου διαστήματος, είτε λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών είτε λόγω του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου σχετικά με την οροφή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, μάλλον θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για ανέλπιστη ανοδική κίνηση προς το 4600 στις επόμενες ημέρες.

*Τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις της HellasFin ΑΕ.

** O S&P 500, είναι χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες, εισηγμένες σε χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας από τους πιο συχνά ακολουθούμενους δείκτες μετοχών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις