Πέμπτη, 13 Ιουν.
34oC Αθήνα

Να δώσουν πίσω από τα κέρδη της πανδημίας καλεί την βιομηχανία τροφίμων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Να δώσουν πίσω από τα κέρδη της πανδημίας καλεί την βιομηχανία τροφίμων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Εντείνει τις πιέσεις προς την βιομηχανία τροφίμων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την συγκράτηση των τιμών.

Χθες, Πέμπτη (10.11.2022) πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μία ακόμη επαφή, λίγο πιο θεσμική αυτή την φορά, ανάμεσα σε υπουργείο και εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων. Επισήμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το αποτέλεσμα των επαφών.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να συγκρατήσουν τις τιμές, είτε εις βάρος των κερδών ή ακόμη και καταγράφοντας ζημιές. Στην επιχειρηματολογία του προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι από τους ελάχιστους που την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο δεν γνώρισαν κρίση, αλλά αντίθετα κατέγραψαν ανάπτυξη.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τόνισαν ότι στην περίπτωση που πωλούν σε τιμές χαμηλές μη καλύπτοντας τα λειτουργικά τους έξοδα ή και κάτω του κόστους, τότε θα είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν λουκέτα. Δεν αρνήθηκαν πάντως να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια, αλλά χωρίς να διακυβεύουν την βιωσιμότητά τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν θα κλείσουν. Τα δύο χρόνια της πανδημίας, και τα σούπερ μάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων βγάλανε τεράστια κέρδη, τα περισσότερα της τελευταίας δεκαετίας. Θα αντέξουνε να χάσουν λίγα από τα κέρδη τους, ακόμα και αν έχουν λίγες ζημίες φέτος, αρκεί ο καταναλωτής να πάρει, τώρα που είναι ο δύσκολος χειμώνας, με χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που έχει ανάγκη και να βγάζει το μήνα του».

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ανάλογη επαφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιριών. Μία συνάντηση που προμηνύεται πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική, δεδομένου ότι εκεί κινούνται με βάση καθαρά οικονομικά μοντέλα τα οποία εκπονούνται από τα κέντρα διοίκησης της κάθε πολυεθνικής και οι δυνατότητες εθνικών πολιτικών είναι περιορισμένες.

Στο μεταξύ ικανοποίηση υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εξέλιξη του μέτρου με το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και γκρίνια από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συνθέτουν το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά, σχεδόν 10 ημέρες μετά την έναρξη της παρέμβασης που ως μοναδικό στόχο έχει την συγκράτηση των τιμών.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε χθες ότι παρατηρούνται μειώσεις τιμών, από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα, εφαρμογής του συστήματος με το «καλάθι του νοικοκυριού» όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία.

Παράλληλα απάντησε εμμέσως σε αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι «δεν θριαμβολογώ. Αυτό μπορεί να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτό, θα είμαστε από πάνω και θα πηγαίνω στο σόου, που με κατηγορεί η αντιπολίτευση, κάθε Τετάρτη, στην αλυσίδα που έχει τις φθηνότερες τιμές. Εύχομαι να εναλλάσσεται αυτή η αλυσίδα, και να μπορούμε να πηγαίνουμε σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ».

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργός ήδη ευρωπαϊκή χώρα προσέγγισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διότι «εντυπωσιάστηκαν πώς τα δικά μας σούπερ μάρκετ, σταμάτησαν να αυξάνουν τις τιμές, ενώ τα δικά τους συνεχίζουν να τις αυξάνουν» και «τους παρασχέθηκε τεχνογνωσία», και σήμερα το υπουργείο δέχθηκε αντίστοιχο αίτημα και από δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις