Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

“Ναι” της Bundestag στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος – “Πανηγυρίζει” και η Bild

χρέος Ελλάδα Γερμανία Bild
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη. Η γερμανική Βουλή (Bundestag) ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους. Επί 643 ψηφισάντων, 410 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισαν 226, ενώ υπήρχαν και επτά αποχές.

Από τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει το… μεγάλο “ναι” και υπήρχε η συμφωνία στο Eurogroup, δεν αναμενόταν να προβάλει εμπόδια η γερμανική Βουλή. Είχε άλλωστε ήδη “περάσει” από τις κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη (21.06.2018) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άναψαν το “πράσινο” φως για το τέλος του ελληνικού προγράμματος αλλά και στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε τον τερματισμό του προγράμματος για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα λήξει στις 20 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να παρατείνουν τις χορηγηθείσες πιστώσεις καθώς επίσης και μια δεκαετή παράταση της αποπληρωμής τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 15 δισ. ευρώ από το τελευταίο πρόγραμμα ως μαξιλάρι ρευστότητας, ώστε να μην απαιτηθεί να καταφύγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, προγραμματίζονται οι καταβολές των κερδών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Bild: Κερδισμένη από τη συμφωνία για το χρέος η Ελλάδα

«H Ελλάδα θα εξοικονομήσει μέχρι και 336,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των χορηγηθεισών ελαφρύνσεων του χρέους», γράφει, στο μεταξύ, η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τους υπολογισμούς του καθηγητή οικονομίας, Ντιρκ Μάιερ, του Πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου.

«Εξ αυτών τα 52,1 δισ. ευρώ αναλογούν στη Γερμανία. Η γιγαντιαία εξοικονόμηση είναι συνέπεια των προγραμμάτων βοήθειας των χωρών του ευρώ και του κουρέματος του χρέους το 2012. Η Αθήνα έχει λάβει συνολική βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης 272,7 δισ. ευρώ ως “επιδοτούμενα δάνεια”. Έτσι, έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από το δεύτερο πακέτο βοήθειας σε 42,5 έτη κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, η καταβολή των τόκων θα ξεκινήσει το 2032, ενώ η εξόφληση από το 2033. Εκτός τούτων οι χώρες του ευρώ παραιτήθηκαν από τα κέρδη των τόκων της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους των 17 δισ. ευρώ. Μόνον οι τελευταίες συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους από το Εurogroup ανέρχονται σε 47,9 δισ. ευρώ», όπως γράφει η Bild.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις