Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο

Νέα άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Κόντρα στις αντιξοότητες και στα προβλήματα που δημιουργεί στο παγκόσμιο εμπόριο η πανδημία του κορονοϊού, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή κατάφεραν για έναν ακόμη μήνα να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο, αποδεικνύοντας πως αποτελούν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών τον Νοέμβριο του 2020 αυξήθηκε κατά 3,8% με τους κλάδους των λαδιών (+49%), των χημικών (+35,2%), των βιομηχανικών (+8,3%) και των τροφίμων (+5,3%) να ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους. Ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο «μέτωπο» του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατά το ίδιο διάστημα περιορίσθηκε κατά 18% ως αποτέλεσμα και της μείωσης των εισαγωγών κατά 9,4%.

Την ίδια στιγμή, η επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακοινώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας και να ανοίξει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποφεύχθηκε το άτακτο Brexit και πως με τη συμφωνία διασφαλίζεται ότι για τις εμπορικές συναλλαγές δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής».

Επιπλέον, παρά την αρνητική συγκυρία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά με δεδομένη τη βούληση που εκπέμπει η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την Εξωστρέφεια, μέσα από την εφαρμογή – για πρώτη φορά- ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, με στόχο να φθάσει η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις