Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Νέα μεγάλη βουτιά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κράτησε τις 1.270 μονάδες στο τέλος το ΧΑ, παρά την πτώση

Νέα μεγάλη βουτιά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κράτησε τις 1.270 μονάδες στο τέλος το ΧΑ, παρά την πτώση

Νέα μεγάλη βουτιά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η οποία αποτελεί απόρεια αφενός της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch και αφετέρου λόγω του φρένου που φαίνεται να βάζει η ΕΚΤ στο ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια.

Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο κατέγραψε νέα υποχώρηση στα επίπεδα του 3,386%, που αποτελεί χαμηλό των τελευταίων 17 μηνών, δηλαδή από τον Ιούλιου του 2022, όταν και βρέθηκε ξανά το ελληνικό 10ετές σε ανάλογα επίπεδα. Ανάλογα πορεία και είχαν και οι άλλες διάρκειες των ομολόγων.

Στο μεταξύ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών καθώς οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τον χορό μείωσης των επιτοκίων στις αρχές του 2024.

Καταλύτη για την πτώση των αποδόσεων στους ευρωπαϊκούς τίτλους, αποτελεί η στροφή-έκπληξη στην στάση της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εκ των πλέον επιθετικών γερακιών της ΕΚΤ, η οποία έβαλε φρένο σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, μετά από μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση του πληθωρισμού.

Σε αντίθετη πορεία και με χαμηλή ταχύτητα, για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου για 2η συνεχή συνεδρίαση επικρατούν οι πωλητές με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με μικτές ωστόσο τάσεις αφού Εθνική και Eurobank σημείωσαν μικρή άνοδο, ενώ αντίθετα Πειραιώς και Alpha κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Οι δύο πρώτες είχαν κέρδη 0,66% και 0,52% αντίστοιχα και οι δύο τελευταίες 2,01% και 3,27%.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.276,64 και 1.258,03 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1270,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%. Ο τζίρος στα 99,2 εκατ., από τα οποία τα 19,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη τα Χρηματιστήρια κατέγραφαν μικρά κέρδη, ενώ με μικτά ήταν τα πρόσημα για τους δείκτες στο άνοιγμα στην Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα ο δείκτης Dax στη Γερμανία είχε άνοδο 0,79%, ο CAC στο Παρίσι κέρδη 0,69%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,38% καταγράφει ο FTSE στο Λονδίνο.

Ο Dow Jones ξεκίνησε με πτώση 0,27%, ενώ αντίθετα Nasdaq και S & P σημειώνουν άνοδο 0,63% και 0,15% αντίστοιχα.
Τέλος σε ότι αφορά τα εμπορεύματα ο χρυσός δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη και κινείται πτωτικά στα 2.033 δολάρια η ουγγιά, ενώ το Brent με αρκετές αυξομειώσεις βρίσκεται στις 18:00 σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,44%. Το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας κατέγραψε νέα μεγάλη πτώση 4,4% στα 38,36 ευρώ η MWh.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις