Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νέα προγράμματα 2,5 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νέα προγράμματα 2,5 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Φωτογραφία-iStock

Δάνεια 9,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχει χορηγήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT) (Hellenic Development Bank, HDB) από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023, ενώ οι εκταμιεύσεις του 2023 ανήλθαν σε 933 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δις. ευρώ προς ιδιώτες.

Από τα δάνεια αυτά ωφελήθηκαν πέρυσι 4.456 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 9.500 ιδιώτες που χρηματοδοτήθηκαν με μέσο επιτόκιο 3,37% έναντι μέσου όρου αγοράς στο 6%. Συνολικά, η ΕΑΤ έχει χορηγήσει 45.325 νέα δάνεια, δίνοντας έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το 75% των επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνεια ΕΑΤ έχουν έως 10 άτομα προσωπικό και το 81% έχει τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Αν. υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, η ΕΑΤ είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο την βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας που υλοποιεί με δυναμικούς ρυθμούς και με κοινωνική ευαισθησία, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, την φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Μέσα σε μια τριετία και με δάνεια ύψους 9,466 δισ. ευρώ, η ΕΑΤ έχει συμβάλει με 8,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας, με τη στήριξη 306.000 θέσεων απασχόλησης και με τη δημιουργία 18.600 νέων θέσεων εργασίας.

Η ΕΑΤ έχει ήδη ενεργά προγράμματα 1,467 δις. ευρώ (Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Πρόγραμμα «Σπίτι μου» της Δ.ΥΠ.Α, Business Growth Fund, Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων, Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης και το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFIGF), ενώ θα διαθέσει νέα, προϋπολογισμού 2,513 δις. ευρώ.

Πρόκειται για τα:

  • ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο χωρίζεται σε Ταμείο Εγγυήσεων (Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου) και Ταμείο Δανείων (Συγχρηματοδότηση & Επιδότηση Επιτοκίου), προϋπολογισμού 1,792 δις. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που χωρίζεται επίσης σε Ταμείο Εγγυήσεων και Ταμείο Δανείων, προϋπολογισμού 174 και 56 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Patent Fund, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις