Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα προσπάθεια της Monte dei Paschi για να βρει… χρηματοδότες

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Δώστε και… σώστε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις περικλείεται η προσπάθεια της Monte dei Paschi di Siena, της μεγαλύτερης και αρχαιότερης τράπεζας της Ιταλίας, να μαζέψει λεφτά για να πετύχει την πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση και να γλιτώσει από τα χειρότερα.

Η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές της, στο πλαίσιο της τελικής προσπάθειας που καταβάλλει για να επιτύχει μία ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δις. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας της και την αποφυγή διάσωσής της από το ιταλικό κράτος. Μια διάσωση που θα σημαίνει ενδεχομένως ακόμη και κούρεμα καταθέσεων.

Η Monte dei Paschi di Siena δίνει αγώνα με το χρόνο, καθώς πρέπει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου, μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του αιτήματος να της δοθεί περισσότερος χρόνος. Η ΕΚΤ έχει δώσει στην MPS προθεσμία έως το τέλος του 2016 για να αυξήσει τα κεφάλαιά της, στο πλαίσιο μία ευρύτερης αναδιάρθρωσής της που περιλαμβάνει την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη στους κατόχους ομολόγων της να ανταλλάξουν τίτλους χαμηλής εξασφάλισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με μετοχές. Ωστόσο, συγκέντρωσε μόνο 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη προσφορά της. Στην ανακοίνωση της Κυριακής (11.12.2016) ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά, αφού έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, στοχεύοντας σε επενδυτές «που έχουν δείξει ενδιαφέρον».

Τα σχέδια της MPS έχουν γίνει πιο περίπλοκα μετά την κυβερνητική κρίση – και η πολιτική αβεβαιότητα – που προκλήθηκε από το «όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε μία προσπάθεια να σταματήσει γρήγορα την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε