weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τρόικας με Παπαδήμο – Επιμένουν στις εκβιαστικές τους απαιτήσεις-Θέλουν κατώτατο μισθό 600 ευρώ

,

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η συμφωνία με τους δανειστές, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους κατά την διάρκεια της συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε ότι εντόπισε πολλές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προσθέτοντας πως στην αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού  Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Ποίες είναι οι απαιτήσεις της Τρόικας:

Μείωση κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ

Κατάργηση 13ου,14ου μισθού

15.000 απολύσεις στο δημόσιο

Μείωση 35% επικουρικών συντάξεων

Μείωση 30% στο εφάπαξ

Νωρίτερα, τρεις ώρες κράτησε η δραματική όπως αποδεικνύεται τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Eurogroup, κατα την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, »παζάρευε» με τους ομολόγους του υπουργούς στην ευρωζώνη.

»Είμαστε στη κόψη του ξυραφιού, με την απόσταση μεταξύ αδιεξόδου και επιτυχίας να είναι πολύ μικρή» ήταν οι χαρακτηριστικές πρώτες δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου που τώρα ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.

Χαρακτηρίζοντας πολύ «σκληρή» και «λεπτή» τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Ε.Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν «ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα» που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο μαλάκωσαν τις θέσεις τους αλλά αντιθέτως ζήτησαν περικοπή εως και 35% στις επικουρικές συντάξεις.

Συμφωνία υπήρξε μόνο για τον τρόπο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και στην ανάγκη μείωσης των τιμών με τον Ε.Βενιζέλο να δηλώνει : » Ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν» μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ προανήγγειλε συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος, αυτή την ώρα συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ε.Βενιζέλος «τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων».

Η μπάλα στον Πρωθυπουργό μετά την διυπουργική

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη οπου μετείχαν οι υπουργοί, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα οι επικεφαλείς της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής

Η χθεσινή συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας διήρκησε 11 ώρες και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας».

Η συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος».

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαίτησαν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι «κουμπώνουν» με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς –όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος– στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Διαβάστε

«Τροϊκανό πραξικόπημα» εναντίον ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας

Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα – Απαιτούν απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα

Συνεπείς βασανιστές στο τακτικό ραντεβού μας με την χρεοκοπία – Στον αέρα Eurogroup, κούρεμα, νέο δάνειο και ο Παπαδήμος – Επόπτης έγινε ο Επίτροπος

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Νταλάρα

#TAGS MM