Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέο άλμα στις τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος – Παρέμβαση Μπάιντεν για πτώση τιμής στα καύσιμα

Νέο άλμα στις τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος – Παρέμβαση Μπάιντεν για πτώση τιμής στα καύσιμα

Η έλευση του χειμώνα στην Ευρώπη, συνοδεύεται από ένα νέο άλμα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το «θαύμα» με τις τιμές των πετρελαίου δεν φαίνεται να κράτησε πολύ. Όπως είναι φυσικό από την διπλή αυτή δυσμενή εξέλιξη επηρεάζεται άμεσα και η Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα φανούν τα αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις στις τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορους τους ηγέτες του πλανήτη. Έτσι αργά χθες (23.11.2021) το βράδυ με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι έρχονται πρωτοβουλίες που θα φέρουν την πτώση στην τιμή των καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ΗΠΑ και άλλες χώρες, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου.

Η άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ είναι μια «σημαντική πρωτοβουλία» η οποία «θα κάνει τη διαφορά» σε ό,τι αφορά την τιμή των καυσίμων, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Θα χρειαστεί χρόνος αλλά σε λίγο θα δείτε την τιμή της βενζίνης να μειώνεται», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε μια συντονισμένη, πρωτοφανή πρωτοβουλία, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές.

Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι συνήθως οι τιμές πέφτουν με τον καιρό όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα να πέσουν από μόνες τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι μολονότι έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής, δεν πέφτει αναλόγως και η τιμή των καυσίμων στα βενζινάδικα. Χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτο» οι πετρελαϊκές εταιρείες να ενθυλακώνουν τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής και της λιανικής τιμής.

Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν ευθύνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Φωτιά” στο ρεύμα

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, νέο άλμα κατέγραψαν οι τιμές ρεύματος στην χονδρική. Σε ορισμένες χώρες καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως η Ελβετία, ή κοντά σε αυτό, όπως η Γαλλία, ενώ οι τιμές στη Γερμανία αυξήθηκαν περαιτέρω, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η νέα εκτόξευση τιμών συμβαδίζει με την επιδείνωση των καιρικών φαινόμενων καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας στην κεντροδυτική Ευρώπη. Ο αρκτικός άνεμος φέρνει ψύχος και χιόνι στην περιοχή με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στη Γερμανία (273,89 ευρώ/MWh), τη Γαλλία (295,82 ευρώ/MWh), την Ελβετία (308,99 ευρώ/MWh) και την Ολλανδία (254,01 ευρώ/MWh) με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και -6 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με το κρατικό μετεωρολογικό δίκτυο Meteo France. Χιόνια αναμένονται στη νότια και βορειοανατολική Γερμανία, ανέφερε η DWD στο twitter.

Στην Ελλάδα η τιμή σκαρφάλωσε στα 281,03 ευρώ/MWh και στην Ιταλία στα 289,27 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου δείχνει να σταθεροποιείται στην περιοχή των 85 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις