Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια – Χειροτερεύει η ρύθμιση των 100 και 12 δόσεων

Νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια – Χειροτερεύει η ρύθμιση των 100 και 12 δόσεων

Αντικαθίσταται η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με νέο φόρο 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, αυστηροποιούνται οι ρυθμίσεις χρεών με 100 και 12 δόσεις, ενώ αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη το νέο πολυνομοσχέδιο, καθώς άμεσα κατατίθεται στη Βουλή. Η ψήφιση του θα ξεκλειδώσει τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης αλλά τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο

Δεν θα εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την θέση του παίρνει ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Πάντως εδώ η τρόικα εκφράζει ανοιχτά τις αμφιβολίες της για το αν ο νέος φόρος θα πιάσει τον στόχο για έσοδα 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυστηροποιούνται οι ρυθμίσεις χρεών με δόσεις

Για τις 100 δόσεις εως σήμερα ο οφειλέτης έχανε τη ρύθμιση εαν δεν εξοφλούσε ή δεν ρύθμιζε σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση. Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στις 15-20 ημέρες από τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 μέρες από τον Ιανουάριο του 2017.

Για τις 12 δόσεις

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα να τα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών.
Δηλαδή όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή (π.χ. φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση.

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει και σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Πατήστε εδώ για να τις διαβάσετε αναλυτικά.

Πηγή Ναυτεμπορική

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε