Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νέο ιστορικό ρεκόρ, το 4ο διαδοχικό, για τον S&P – Δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη η Dow Jones – Κέρδη για το Brent που εδραιώνεται πάνω από τα 80 δολάρια

Νέο ιστορικό ρεκόρ, το 4ο διαδοχικό, για τον S&P – Δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη η Dow Jones – Κέρδη για το Brent που εδραιώνεται πάνω από τα 80 δολάρια

Νέο ιστορικό ρεκόρ, το 4ο διαδοχικό στην σειρά, για τον S&P στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έστω και με οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα είχε μικρή άνοδο 0,08% και έκλεισε στις 4.868,64 μονάδες. Αντίθετα, ο Dow Jones δεν κατάφερε να διατηρήσει τις 38.000 μονάδες και υποχώρησε κατά 0,26% ή 99,06 μονάδες, κλείνοντας στις 37.806,39 μονάδες. Αντίστοιχα ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,36% και έκλεισε στις 15.481,92 μονάδες.

Η αγορά κινήθηκε στον ρυθμό των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με μεγάλα ονόματα της αμερικανικής αγοράς να τροφοδοτούν αρχικά με αισιοδοξία τους επενδυτές, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου έδωσε ώθηση το Netflix, με τον Nasdaq να φτάνει ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο 1,3%.

Ειδικότερα, o κολοσσός του streaming ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τους συνδρομητές το δ’ τρίμηνο, με τα κέρδη και τα έσοδα του Netflix να ενισχύονται από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 13,1 εκατ. συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 8,97 εκατ. Αυτό οδήγησε τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών στα 260 εκατ. H μετοχή του Netflix έκανε ράλι 10,7% σήμερα.

Θετικά είδε η αμερικανική αγορά την ανακοίνωση νέων μέτρων τόνωσης στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Πεκίνο ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων αξίας 278 δισ. δολαρίων για να σταθεροποιήσει τις χρηματιστηριακές αγορές μετά την κατρακύλα των δεικτών σε χαμηλά πολλών ετών.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι απαιτήσεις για τα ελάχιστα αποθεματικά για τις τράπεζες θα μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης από τις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να οδηγηθούν νέα κεφάλαια στην οικονομία.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3,7 μονάδες βάσης στο 4,178%, στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανέβασε ταχύτητα στο ξεκίνημα του 2024, με την ανάπτυξη της παραγωγής να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τος δείκτες PMI που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας.

Παράλληλα, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προοπτικές του κλάδου, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στις 50,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στην αγορά των εμπορευμάτων επέστρεψαν τα κέρδη για το πετρέλαιο με τον Brent να σημειώνει άνοδο 1,03% και να κλείνει στο 80,37$ το βαρέλι, αντίστοιχα το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,38% και έκλεισε στα 75,39$ το βαρέλι. Σε ότι αφορά το χρυσό σημείωσε νέα πτώση και διαμορφώθηκε στις 2.013,15$ η ουγγιά σημειώνοντας πτώση 0,62%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις