Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέο ρεκόρ για έκτη συνεχή συνεδρίαση για τον S&P παρά την βουτιά της Tesla – Ράλι για το πετρέλαιο που βρέθηκε πάνω από τα 82 δολάρια

Νέο ρεκόρ για έκτη συνεχή συνεδρίαση για τον S&P παρά την βουτιά της Tesla – Ράλι για το πετρέλαιο που βρέθηκε πάνω από τα 82 δολάρια

Το έξι στα έξι έκανε ο S&P 500 καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ και όλα αυτά παρά την βουτιά στην μετοχή της Tesla. Σε θετικό έδαφος και οι άλλοι δύο χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ που έδειξαν βιώσιμη και συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones στο χρηματιστήριο της Wall Street ενισχύθηκε κατά 242,74 ή 0,64%, στις 38.049,13 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 26,37 μονάδες ή 0,54%, στις 4.894,92 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 28,58 μονάδων ή 0,18%, στις 15.510,50 μονάδες. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% το δ’ τρίμηνο.

Πρόκειται για ποσοστό πολύ υψηλότερο από την προσδοκία για 2% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του δικτύου Dow Jones, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η έκθεση της Πέμπτης (25.1.2024) περιλάμβανε επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) σημείωσε τριμηνιαία άνοδο 2% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, σε έναν βασικό δείκτη που προτιμά η Fed κατά την αξιολόγηση του πληθωρισμού. Ο συνολικός πληθωρισμός καταγράφηκε μόλις στο 1,7%.

Την γενικότερη εικόνα της αγοράς ήρθε να επιβαρύνει η μεγάλη βουτιά 12% μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου και την προειδοποίησή της για χαμηλότερη αύξηση του όγκου παραγόμενων οχημάτων για το 2024.

Από την άλλη πλευρά, η IBM εκτινάχθηκε περισσότερο από 9% αφού η τεχνολογική εταιρεία δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Περισσότερες από το 20% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης, σύμφωνα με τη FactSet. Σχεδόν το 74% αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street.

Ράλι για το πετρέλαιο όπου έκλεισε στην υψηλότερη τιμή από τα τέλη Νοεμβρίου, με «φόντο» την ανακοίνωση της αμερικάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων του αργού στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό (WTI) για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,27 δολάρια ή 3%, για να διαμορφωθεί στα 77,36 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,39 δολαρίων, ή 3%, στα 82,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις