Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones και νέο άλμα τιμών για το πετρέλαιο λόγω των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones και νέο άλμα τιμών για το πετρέλαιο λόγω των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Έστω και οριακά ο Dow Jones έκανε και νέο ρεκόρ, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και οι άλλοι δύο χρηματιστηριακοί δείκτης στην Νέα Υόρκη.

Την ίδια στιγμή νέο άλμα για την τιμή του πετρελαίου μετά από την απόφαση που λαμβάνουν πετρελαϊκές εταιρίες να αποφεύγουν στο εξής την διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των αλλεπάλληλων χτυπημάτων από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Ο δείκτης Dow Jones της Νέας Υόρκης σημείωσε οριακή άνοδο 0,86 της μονάδας στις 37.306,02 μονάδες και μηδενική ποσοστιαία μεταβολή. Παράλληλα ο S & P κατάγραψε άνοδο 0,47% στις 4,741,56 μονάδες και ο Nasdaq είχε κέρδη 0,61% στις 14.904,81 μονάδες.

Το Brent σημείωσε άνοδο 2,06% στα 78,15 δολάρια το βαρέλι, αλλά με σημαντική απόσταση από τα υψηλά της ημέρας που ήταν τα 79,51 δολάρια. Η πορεία αυτή της τιμής ήταν το αποτέλεσμα των συνεχών επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία για τον κίνδυνο ευρύτερων διαταραχών στο θαλάσσιο εμπόριο και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Χθες ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε ότι έχει παγώσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις από την περιοχή. Παράλληλα ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προσωρινά δεν θα πραγματοποιούν διελεύσεις από τα στενά του Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ μετά τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Σημειώνεται ότι περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης γίνεται μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις