Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νέο “χαστούκι” του οίκου Fitch στον Ερντογάν! Υποβάθμισε το αξιόχρεο 20 τουρκικών τραπεζών

Νέο “χαστούκι” του οίκου Fitch στον Ερντογάν! Υποβάθμισε το αξιόχρεο 20 τουρκικών τραπεζών
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων εκδόσεων σε ξένο νόμισμα 20 τουρκικών τραπεζών και των θυγατρικών τους.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (VRs) 12 τραπεζών. Οι υποβαθμίσεις των VRs των τραπεζών αντανακλούν τους αυξημένους κινδύνους για τα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ τους στο διάστημα της αξιολόγησης μετά την τελευταία εξέταση των ιδρυμάτων αυτών στις 20 Ιουλίου 2018.

Κατά την άποψη του Fitch, η επίδοση των τραπεζών η ποιότητα του ενεργητικού, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά προφίλ τους είναι τώρα πιο πιθανό να δεχθούν πίεση, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω υποτίμησης της τουρκικής λίρας (κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου από την τελευταία αξιολόγηση), την αύξηση των επιτοκίων (μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου νομισματικής πολιτικής στο 24% από 17,75% στις 13 Σεπτεμβρίου) και τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας (ο Fitch αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ στο 3,8% το 2018 και στο 1,2% το 2019).

Παράλληλα, ο Fitch πιστεύει ότι η βραχυπρόθεσμη πίεση στο αξιόχρεο των τραπεζών έχει μετριασθεί ως αποτέλεσμα της τελικά ορθόδοξης αντίδρασης της νομισματικής πολιτικής, της σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας, της πρόσφατης ένδειξης πρόσβασης στις ξένες αγορές – αν και με υψηλότερο κόστος – και της απουσίας σημαντικών εκροών καταθέσεων από τα μέσα Αυγούστου.

«Οι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου των μακροπρόθεσμων εκδόσεων σε ξένο νόμισμα των τραπεζών υπό ξένη ιδιοκτησία σε ΒΒ- από ΒΒ, μία βαθμίδα πιο κάτω από το κρατικό αξιόχρεο, αντανακλούν την αναθεωρημένη αξιολόγησή μας για τον κίνδυνο μίας μεγάλης επιδείνωσης της εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας και επομένως για τον κίνδυνο κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Θεωρούμε τώρα τον κίνδυνο περιορισμών, που θα εμπόδιζαν τις τράπεζες από την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων τους, ελαφρά υψηλότερο από αυτό μίας κρατικής χρεοκοπίας».

Οι υποβαθμίσεις και αναθεωρήσεις του αντίστοιχου αξιόχρεου κρατικών τραπεζών, της κρατικής τράπεζας Vakif Katilim Bankasi AS και της ιδιωτικής αναπτυξιακής τράπεζας Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. (TSKB) σε Β+ από ΒΒ- αντανακλούν την άποψη του Fitch για μεγαλύτερους κινδύνους στην ικανότητα των τουρκικών Αρχών να προσφέρουν στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της αυξημένης προοπτικής έντασης στη χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις