Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέος φόρος στο κρασί – Ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά

Νέος φόρος στο κρασί – Ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά

Μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το κρασί θα πωλείται από την Πρωτοχρονιά του 2016 ακριβότερο. Ο νέος φόρος θα είναι 0,20 ευρώ το λίτρο ή 0,15 ευρώ τα 750 ml.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή έπεσε και η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και συνεπώς από την Πρωτοχρονιά όποιος το τσούζει θα τσούζει και η τσέπη του.
Γιατί από την 01/01/2016 και εξαιτίας του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ακριβαίνει το κρασί. Ο νέος φόρος θα κάνει ακριβότερη κατά 20 λεπτά την φιάλη του ενός λίτρου και κατά 15 λεπτά ακριβότερη την φιάλη των 750 ml.
Με το νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών περιμένει αύξηση εσόδων κατά 55 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοί εξαιρούνται από το νέο φόρο

Από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σύμφωνα με την Ημερησία, θα γλιτώσουν μόνο τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τους ίδιους, τα μέλη των οικογενειών τους ή τους προσκεκλημένους τους, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Τι προβλέπει η νέα απόφαση

1. Οι μικροί οινοπαραγωγοί, όσοι δηλαδή παράγουν ετησίως μέχρι 100.000 λίτρα κρασιού, οφείλουν άμεσα με την ολοκλήρωση της παραγωγής του προϊόντος τους, να υποβάλουν δήλωση ΕΦΚ στο αρμόδιο Τελωνείο και να καταβάλουν τις αναλογούσες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις. Μαζί με τη δήλωση ΕΦΚ απαιτείται και η υποβολή, στο αρμόδιο τελωνείο, δήλωσης μικρού οινοπαραγωγού.
2. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί, αλλά δεν έχουν διαθέσει προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 τις παραχθείσες ποσότητες, πρέπει να προβούν υποχρεωτικά σε απογραφή των αποθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους κατά την ημερομηνία αυτή. Τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να δηλώσουν τα εν λόγω αποθέματα στις τελωνειακές αρχές το αργότερο μέχρι 31-1-2016.
3. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παράγουν ετησίως ποσότητες κρασιού μεγαλύτερες των 100.000 λίτρων, οφείλουν να συστήσουν φορολογική αποθήκη λαμβάνοντας άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Πηγή Ημερησία
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε