Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Νόμος Κατσέλη: Ρύθμιση για λίγους – Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Νόμος Κατσέλη: Ρύθμιση για λίγους – Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός
Φωτογραφία InTime News

Για λίγους η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μόλις ένα στα τρία «κόκκινα» δάνεια έχουν δικαίωμα να μπουν στην πλατφόρμα. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Περιορίζεται σημαντικά η περίμετρος των κόκκινων δανείων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με βάση το σχέδιο (σ.σ. νέος νόμος Κατσέλη) που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ στην Βουλή, η κυβέρνηση, ενώ είναι πιθανό μέχρι την ψήφισή του να υπάρξει και επιπλέον περιορισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των δανείων που αφορά η ρύθμιση περιορίζεται σαφώς και διαμορφώνεται στην περιοχή των 10 δισ. συνολικά (στεγαστικά και επιχειρηματικά).

Αναφορικά με τα στεγαστικά, η περίμετρος κινείται στην περιοχή των 8,5 δισ. και  κατά συνέπεια στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπει κάτι λιγότερο από το ένα στα τρία δάνεια, αφού το συνολικό ποσό των κόκκινων στεγαστικών δανείων είναι της τάξεως των 27 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά το σοβαρό κούρεμα που υπέστη η ρύθμιση, εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό των δανείων είναι κατά πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά και διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. Γίνεται αντιληπτό ότι αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό επιχειρηματιών που τελικά θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στην πλατφόρμα.

Αν μάλιστα σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί και το γεγονός, ότι κάποιες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μελλοντικά, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάποιους να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι σαφές ότι τελικά η μπίλια θα κάτσει πολύ χαμηλότερα.

Τραπεζικοί και παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι τελικά η περίμετρος αυτών που θα ζητήσουν την προστασία της ρύθμισης σε καμία περίπτωση αθροιστικά (στεγαστικά και επιχειρηματικά), δεν θα υπερβαίνουν τα 7 δισ.

Αν μάλιστα υπάρξει περαιτέρω σφίξιμο, των κριτηρίων, όπως ζητάει η τρόικα, τότε θα μιλάμε για ακόμη χαμηλότερο όριο. Μένουν πολλά να διευκρινιστούν και βέβαια το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, όταν θα ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και βέβαια με την λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία εκτιμάται ότι θα τρέξει το νωρίτερο τον Μάιο και το αργότερο τον Ιούνιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις