Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Νταβός 2024 – Μητσοτάκης: Θα διατεθεί «σημαντικό» ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς – «Σύντομα» θα υπάρξουν «ειδήσεις»

Νταβός 2024 – Μητσοτάκης: Θα διατεθεί «σημαντικό» ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς – «Σύντομα» θα υπάρξουν «ειδήσεις»

«Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε οικοδομήσει αυτό που θεωρώ ότι θα είναι μια βιώσιμη δυναμική. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό: φέρνουμε στη χώρα σημαντικό ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων. Το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό ρεκόρ», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.

«Αν κοιτάξετε τα ελληνικά spreads, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στα ισπανικά ομόλογα. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν εφικτό στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης;», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα και ανησυχίες. Το κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να μας απασχολεί έντονα, αλλά παραμένω πολύ αισιόδοξος.

Ο κος Μητσοτάκης τόνισε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε τη δημοσιονομική μας σύνεση ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουμε αποδείξει ότι αυτό είναι πράγματι κάτι εφικτό. Μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας. Έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, διότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να θεωρούν την Ελλάδα ως «χαμένη υπόθεση». Η Ελλάδα δεν είναι πια μια «χαμένη υπόθεση». Είναι μια πολύ επιτυχημένη οικονομία και αυτό προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και πάλι κατά τη διάρκεια των 36 ωρών που βρίσκομαι στο Νταβός».

Σε σχέση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η οποία έχει ξεκινήσει, ο κος Μητσοτάκης ανέφερε πως «αναμένεται να γίνει κατά τους πρώτους μήνες του 2024».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι μόνο το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε πουλήσει με μεγάλη επιτυχία μερίδια στις τράπεζές μας. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές. Θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πωληθεί. Και αυτό που περιμένω, Francine, είναι επίσης νέες δημόσιες εγγραφές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εννοώ ότι οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια. Και για πρώτη φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική λύση».

Ρωτώντας το  Bloomberg τον Έλληνα πρωθυπουργό σε σχέση με το τι θα καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το Αεροδρόμιο της Αθήνας  (είναι οι συνθήκες της αγοράς ή κάτι άλλο;), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «ναι, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Θα γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Και πάλι, είναι ένα πολύ επιτυχημένο αεροδρόμιο και επωφελείται από την αύξηση του τουρισμού. Η Αθήνα έχει γίνει ένας προορισμός για όλο το χρόνο, είναι μια φανταστική πόλη. Γίνονται τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές της Αθήνας. Στοχεύουμε στην αγορά τουρισμού υψηλής ποιότητας. Και βέβαια, ό,τι χτίζεται σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να είναι βιώσιμο. Εστιάζουμε πολύ στον πράσινο και βιώσιμο τουρισμό. Επομένως, το Αεροδρόμιο της Αθήνας θα αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού».

Απαντώντας ο κος Μητσοτάκης, σε σχέση με διάθεση μετοχών σε ορισμένες από τις τράπεζες, ανέφερε πως «θα περιμένετε ειδήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς σύντομα. Και πάλι, θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε πέρυσι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Μια μεγάλη ιταλική τράπεζα επενδύει στην Alpha Bank. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και στην ελληνική οικονομία. Αλλά θυμηθείτε μόνο, όταν κάναμε αυτές τις συζητήσεις πριν από τέσσερα χρόνια, πολλοί είχαν ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), τα οποία μειώσαμε σημαντικά. Τώρα όλοι φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και, ειλικρινά, χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Χρειαζόμαστε τις τράπεζες να χορηγήσουν μεγαλύτερες πιστώσεις στην πραγματική οικονομία».

Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχει  ήδη αποφασίσει θα διαθέσετε στην αγορά συνολικά το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ή μόνο ένα μέρος τους, ανέφερε πως «δεν είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μόνο εμείς αλλά δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό. Θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις