Δευτέρα, 27 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ο αντιστασιακός οίστρος της κυβέρνησης και ο φόβος της “καυτής” πατάτας

Ο αντιστασιακός οίστρος της κυβέρνησης και ο φόβος της “καυτής” πατάτας

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. Η καραμανλική αυτή ρήση (του Κωνσταντίνου, όχι του Κώστα) εκφράζει με τον εναργέστερο τρόπο τα τεκταινόμενα και τις διαρροές ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.

Οι υπουργοί βγήκαν στο… κλαρί και άρχισαν την αντίσταση. Οι “κόκκινες” γραμμές”, τα STOP και οι ηρωικές κορώνες είναι στην πρώτη γραμμή. Ευτυχώς που δεν έκαναν επίκληση στα ιερά και όσια της …φυλής και των …προγόνων.
Πρόκειται για πράγματα που λέγονται πολύ φωναχτά, για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά ελάχιστα από αυτά θα γίνουν. Τα τελευταία είναι εκείνα που ακόμα δεν λέγονται, ούτε αποτελούν αντικείμενο διαρροών.

Ελπίζουμε η αντιπροσωπεία των υπουργών να πάει καλά προετοιμασμένη στο Παρίσι. Αν όμως συναντήσει την τρόικα χωρίς σχέδιο ολοκληρωμένο και συνεκτικό, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πειστική πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2015 και χωρίς ισοδύναμα μέτρα, ποντάροντας στην αντίσταση, τότε όλα αυτά τα ηρωικά θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ.

Κι΄ αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο κακό. Το χειρότερο είναι πως αν δεν εγκριθούν οι φοροελαφρύνσεις, αν δεν περάσουν η πρόταση για 100 δόσεις για τα χρέη στα ταμεία και το δημόσιο, οι ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις, τότε καμία ηρωική προσπάθεια (ούτε καν υπουργικό… χαρακίρι η θυσία δίκην Ιφιγένιας) δεν μας σώζει.

Και δεν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά στην οικονομία. Γιατί στη σημερινή συγκυρία χωρίς φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και την προσέλκυση επενδύσεων, η οικονομία στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στο τέλμα.

Χωρίς τις 100 δόσεις τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξουν σπουδαία ποσά από τα χρέη των πολιτών, καθότι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”, ιδίως όταν του ζητάς μεγάλα ποσά, ενώ μπορείς να ελπίζεις ότι σε μικρότερες δόσεις πολύ περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αν η τρόικα δεν πεισθεί να κάνει πίσω, τότε βαδίζουμε ολοταχώς σε μεγαλύτερη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας αφήσει τις επικοινωνιακές αντιστασιακές κορώνες και ας εργαστεί σοβαρά για ένα ολοκληρωμένο και πειστικό σχέδιο. Αλλιώς η “καυτή” ατζέντα των Παρισίων θα μετατραπεί σε απίστευτα “καυτή” πατάτα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε