Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ο ESM φοβάται λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα

Ο ESM φοβάται λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα

Φόβους για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το ενδεχόμενο λιτότητας διαρκείας στην Ελλάδα εκφράζει ο ESM σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αν το βασικό σενάριο διαψευστεί και ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”, τότε έρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το έγγραφο που έφτασε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060.

Όπως τονίζει το Reuters, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025. Όμως αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει και μικρότερη ελάφρυνση χρέους, την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει ότι οι παραπάνω στόχοι δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν και να διατηρήσει η Ελλάδα τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από τη συμφωνία. Μοιραία, υπάρχουν φόβοι για έναν φαύλο κύκλο πολυετούς λιτότητας.

Και αυτό γιατί αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν και τα πλεονάσματα είναι μικρότερα, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ο “κόφτης” που θα ψηφίσει πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου η κυβέρνηση και ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις αλλά και νέους φόρους.

Τις επόμενες δυο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέμα το οποίο θα συζητηθεί (με την ελπίδα πως θα συμφωνηθεί κιόλας) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Για την ώρα εξετάζονται τρεις τρόποι ελάφρυνσης του χρέους:

– επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια
– θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
– πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050
– Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε