Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο κορονοϊός παγώνει την κτηματαγορά, στον «αέρα» δεκάδες συμβόλαια

Ο κορονοϊός παγώνει την κτηματαγορά, στον «αέρα» δεκάδες συμβόλαια

Μπλοκαρισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας βρίσκονται δεκάδες συμβόλαια για αγορά ακινήτων, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες που εκδίδουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, λειτουργούν μόνο με ηλεκτρονικά ραντεβού, γεγονός που μπορεί να σημάνει καθυστερήσεις αρκετών μηνών. Κι όλα αυτά όταν η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, εκτοξεύοντας στα «ύψη» τη ζήτηση στα ακίνητα, η οποία συντηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο Νίκος Μανομενίδης επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων τονίζει στο newsit.gr: «Ενδιαφέρον για ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα των 100 τ.μ. υπάρχει, όμως δύσκολα υπογράφονται συμβόλαια, λόγω των υπηρεσιών που κωλυσιεργούν».  Όπως εξηγεί, από τον περασμένο Απρίλιο, στο γραφείο του υπάρχουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον έξι συμβόλαια, για τα οποία παρόλο που έχει καταλήξει με τους αγοραστές, ωστόσο, κανένα απ’ αυτά δεν έχει υπογραφεί. «Είναι που είναι προβληματισμένος ο κόσμος με την πανδημία, έχει να αντιμετωπίσει και το άγχος των υπηρεσιών» εξηγεί.

Click4more Τροποποίηση Ε9 για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα – Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ

Υποψήφιος αγοραστής περιγράφει τη δική του «μικρή Οδύσσεια», εξηγώντας ότι «εδώ και οκτώ μήνες παλεύω με τις δημόσιες υπηρεσίες για να αγοράσω ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. Χρειάζεται να κλείνω ηλεκτρονικά ραντεβού για να συγκεντρώσω τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις στάθηκε αδύνατο να βρω διαθέσιμο ραντεβού, ενώ όταν τα κατάφερα, ήταν σε πολύ μακρινό χρόνο. Κατανοώ ότι λόγω κορονοϊού, πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας, όμως κάτι πρέπει να γίνει, για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σε εύλογο χρόνο. Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε ματαίωση υπογραφής των συμβολαίων».  

Η «δαιδαλώδης» διαδικασία

Για να «αλλάξει χέρια» ένα ακίνητο, τόσο ο αγοραστής, όσο και ο πωλητής χρειάζεται να ακολουθήσουν μία ολόκληρη διαδικασία, κάνοντας συναλλαγές με πολλά γραφεία και υπηρεσίες, μέχρις ότου περάσει στον νέο του ιδιοκτήτη.

Ποια είναι αυτή η διαδικασία; Αρχικά ο αγοραστής κάνει την επιλογή του και δεσμεύει το ακίνητο. Στη συνέχεια ακολουθεί ο νομικός έλεγχος στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Αφού ολοκληρωθεί, ο νομικός έλεγχος, ακολουθεί η υπογραφή  ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ πωλητή και αγοραστή και ο δεύτερος δίνει μία προκαταβολή για να δεσμεύσει το ακίνητο. Ακολουθεί το στάδιο του νομικού ελέγχου ενός ακινήτου, που  αποτελεί ίσως το πιο ουσιώδες σημείο της διαδικασίας, καθώς ελέγχεται η νομιμότητα και κανονικότητα των τίτλων ιδιοκτησίας για τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, με τον έλεγχο να λαμβάνει χώρα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή στο τυχόν υφιστάμενο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.

Click4more Τι ισχύει για τα μειωμένα ενοίκια σε όσους πλήττονται – Όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση

Αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς ο νομικός έλεγχος του ακινήτου και διευθετηθεί το ζήτημα της προκαταβολής, ο αγοραστής θα πρέπει να υποδείξει στον πωλητή τον συμβολαιογράφο της επιλογής του, που θα αναλάβει την σύνταξη του συμβολαίου της αγοραπωλησίας και την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ζητημάτων, με την συνδρομή του πωλητή.

Ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει κυρίως από τον πωλητή να του προσκομίσουν μία σειρά από έγγραφα που είναι απαραίτητα για την υπογραφή του συμβολαίου (όπως λ.χ. βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών στο ακίνητο, βεβαίωση ΤΑΠ, φορολογική ενημερότητα, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος κ.ο.κ.).       

Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπογράφεται το οριστικό συμβόλαιο της αγοραπωλησίας ενώπιον του συμβολαιογράφου, το οποίο στην συνέχεια θα πρέπει να μεταγραφεί στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή να καταχωρηθεί στο αρμόδιο Κτηματολογικό γραφείο σε περίπτωση που στην περιοχή του ακινήτου λειτουργεί τέτοιο.

Ευνόητο είναι ότι για τη συγκέντρωση όλων αυτών των εγγράφων, απαιτούνται ηλεκτρονικά ραντεβού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, γι’ αυτό και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επιμηκύνεται κατά πολύ. Έτσι, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές «παγώνουν» το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να αποφύγουν τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις