Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο κορονοϊός πληγώνει την οικονομία και προσγειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2020

Ο κορονοϊός πληγώνει την οικονομία και προσγειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2020

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας, απόρροια της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και του … φόβου. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στο newsit.gr ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από την μείωση της κατανάλωσης και δυστυχώς τα πρώτα σημάδια ήδη έχουν εμφανιστεί. Στο μέτωπο των εσόδων τις τελευταίες 10 ημέρες παρατηρείται μείωση στις εισπράξεις εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το ΑΕΠ για το 2019, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι πάνω από 2%. Η πρόβλεψη των δανειστών είναι για 2,2% και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4%.

Click4more Βάζουν… μάσκα και περιμένουν τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην ευρωπαϊκή οικονομία

Βέβαια είναι μία είδηση που θα περάσει στα ψηλά, δεδομένων των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην οικονομία το 2020, εξαιτίας του κορονοϊού. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα σενάρια προσγειώνουν τον στόχο για την ανάπτυξη στο 2%, από εκτίμηση για 2,8%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο κλάδους με σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, να είναι τα πρώτα «θύματα» της νόσου. Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις καταναλώσεις στα καύσιμα, τον τζίρο στο λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ και γενικότερα για την τροφοδοσία σε ολόκληρη την αγορά.

Η πρώτη ακτινογραφία με τις επιδράσεις στο εγχώριο επιχειρείν έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού υπάρχει ήδη ο πονοκέφαλος με τα έσοδα καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αστοχίες 744 εκατ. ευρώ στις καθαρές εισπράξεις. Οι επιπτώσεις από τη νόσο «είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, για να συμπληρώσει ότι θα «χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αφού πρώτα βρεθεί το σωστό δημοσιονομικό φάρμακο».

Click4more Κρουαζιέρα: Εταιρείες “κολοσσοί” θέλουν να κάνουν home port τον Πειραιά

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό 8% σε μεσοσταθμικά επίπεδα) φέτος ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι με βάση τα σημερινά επίπεδα αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Εφόσον όμως η πτώση του τζίρου στην αγορά εδραιωθεί και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος συνεχιστεί, τότε ανοίγει παράθυρο αναβολής των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους φορολογούμενους.

Ακόμη και αυτών που είχαν σχεδιαστεί για τις επιχειρήσεις  για την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό γιατί το γκρίζο σκηνικό στην οικονομία καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και για το 2021. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο για την περίοδο 2021-2024 αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι αποκαλυπτικά για τις επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις