Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Βάζουν… μάσκα και περιμένουν τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην ευρωπαϊκή οικονομία

Βάζουν… μάσκα και περιμένουν τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην ευρωπαϊκή οικονομία

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη είναι οι ευρωπαίοι προκειμένου να αποτρέψουν οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία από την επιδρομή του κορονοϊού. Χθες στη διάρκεια του Eurogroup που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης αν και δεν ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα, εντούτοις αποτυπώθηκε η αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Εκείνο που πάντως τονίστηκε από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ότι οι συνέπειες είναι δύσκολο να αποτυπωθούν αυτή την στιγμή, ωστόσο τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν όταν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως μάλιστα τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο.

Click4more Αυτές είναι οι περιοχές με τα περισσότερα νεόδμητα ακίνητα!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της ασθένειας, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας αλλά και για την θωράκιση των οικονομιών.

Παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση

Ο Μ. Σεντένο άνοιξε παράθυρο για χαλάρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημείωσε χαρακτηριστικά «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων”» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ύψιστη επιφυλακή

Αν και δεν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις εντούτοις διατυπώθηκε η βεβαιότητα ότι θα υψωθεί ασπίδα προστασίας στις χώρες εκείνες που θα πληγούν από τον κορονοϊό.

Η κατάσταση πάντως θα εκτιμηθεί καλύτερα στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου και αφού υπάρξει καλύτερη και πιο σαφής αποτύπωση της κατάστασης, έτσι ώστε να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση στο μέγεθος και στο βαθμό που θα απαιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα μαζί με χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του κορονονιού τάσσονται υπέρ της λήψης κοινών δημοσιονομικών πολιτικών, υπό την έννοια μιας δέσμης μέτρων ενιαίας εφαρμογής για όλες τις χώρες. Εκτιμάται δε ότι οι πολιτικές αυτές μπορούν να υπαχθούν στους Κανόνες περί Εκτάκτων Περιστάσεων, ώστε να μην «επηρεάζουν» τις μετρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Πάντως για την ώρα μόνο η Ιταλία έχει ανακοινώσει δέσμη δημοσιονομικών παρεμβάσεων ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει μεν σχέδιο, ωστόσο επιθυμεί οι όποιες αποφάσεις να έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό  επίπεδο.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο Eurogroup δεν έγινε συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι τίποτε πλέον δεν είναι δεδομένο, εκτίμηση που ενίσχυσαν και οι δηλώσεις της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες καμία από τις προηγούμενες προβλέψεις δεν ισχύει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις