Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ο κορονοϊός… ρίχνει τα ενοίκια! Πτώση και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Ο κορονοϊός… ρίχνει τα ενοίκια! Πτώση και στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Αρκετά θα μειωθούν οι τιμές των σπιτιών από την κρίση του κορονοϊού, και στο θέμα της αγοράς αλλά και στα ενοίκια.

Αυτό ανέφερε ο κ. Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για το μειωμένο ενοίκιο, ζήτησε αυτό να καταβάλλεται έπειτα από συνεννόηση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη, υποστήριξε 

«Τα μηνύματα που έρχονται σ΄εμάς είναι ότι πολλοί θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τα ενοίκια αυτών των μηνών. Ήδη κάποιοι ζήτησαν μείωση μέχρι το Σεπτέμβριο, τόσο σε επαγγελματικά ακίνητα, όσο και σε οικιακά», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Όλο και περισσότερα είναι και τα τηλεφωνήματα μελών στην Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων για το αν οι ενοικιαστές πρέπει να πληρώνουν, καθώς με απόφαση της κυβέρνησης όσοι εισπράττουν μισθώματα από επιχειρήσεις που πλήττονται είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε προσωρινή μείωση κατά 40% του ενοικίου.

click4more: Βρούτσης: Έτσι θα δοθούν τα 600 ευρώ στο επιστημονικό προσωπικό

«Αυτή την εβδομάδα επικοινώνησαν πολλά μέλη μας για να μάθουν ποιοι υπάγονται σε αυτά τα μέτρα», επισημαίνει ο κ. Κώστας Χαϊδούτης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης. Όπως εκτιμά, η κατάσταση στο θέμα της πληρωμής των ενοικίων το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τη σχέση που υπήρχε την προηγούμενη περίοδο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.

«Αν ο ενοικιαστής ήταν τυπικός στις πληρωμές του, δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο ζήτημα. Νομίζω ότι η αγορά και οι άνθρωποι σε συνεννόηση μεταξύ τους θα δώσουν τη λύση», εκτιμά ο κ. Χαϊδούτης.

“Να μην υπάρξει κατάχρηση”

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να αποτελέσει «ευκαιρία» για κάποιους οι οποίοι μπορούν αλλά δε θα θελήσουν να πληρώσουν. «Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι είναι σε στάση αναμονής. Ιδιαίτερα στα επαγγελματικά ακίνητα, πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε οριζόντια συμπεριφορά και να μην υπάρξει κατάχρηση του μέτρου 60-40», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να επιδιωχθεί να το εφαρμόσουν και εκείνοι που δεν το δικαιούνται. Η Ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων είχε ζητήσει το μέτρο να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά να έρθουν σε συνεννόηση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Υπάρχει όμως ένα αλαλούμ με το ποιοι υπάγονται», εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης.

Ενοίκια σε δόσεις

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών ζητά αναστολή καταβολής ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ίσως και για τον Μάιο. «Θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση με δόσεις, καθώς υπάρχει αντικειμενική αδυναμία καταβολής μισθωμάτων», υπογραμμίζει ο κ. ‘Αγγελος Σκιαδάς, δικηγόρος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, ο οποίος προτείνει μια παράταση 1-2 μηνών και για τα ενοίκια σε οικιακά ακίνητα. «Φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα, όταν ανοίξουν τα δικαστήρια. Θα έχουμε πολλές αγωγές για αυτόν τον λόγο», τονίζει ο κ. Σκιαδάς.

Μείωση μέχρι και 30% στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια!

«Αυτή η κατάσταση μας βρήκε στη φάση που υπήρξε η αισιοδοξία ανάκαμψης, η οποία έδωσε την ψυχολογική άνεση και ένεση στους επαγγελματίες να βάλουν σε μία σειρά τα οικονομικά που τους βάρυναν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η ζήτηση είτε για αγορά είτε για μίσθωση έχει εκμηδενιστεί. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα» τονίζει ο κ. Γεωργάκος και εκτιμά ότι την «επόμενη μέρα» θα υπάρξει μεγάλη μείωση στις τιμές των ακινήτων.

«Εκτιμώ ότι όταν βγούμε από αυτήν την κατάσταση οι τιμές των ακινήτων θα έχουν πτώση 10-30% στις αγοραπωλησίες και από 5-25% στις μισθώσεις με άγνωστο τι θα γίνει στα επαγγελματικά ακίνητα και ιδιαίτερα στα μεγάλα καταστήματα και στους ακριβούς δρόμους», καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις