Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο κορονοϊός βλάπτει σοβαρά και τις αγορές: Ένεση ρευστότητας ετοιμάζει η Κίνα

Ο κορονοϊός βλάπτει σοβαρά και τις αγορές: Ένεση ρευστότητας ετοιμάζει η Κίνα
Φωτογραφία Reuters

Κοροναϊός και στην παγκόσμια οικονομία.
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ελεύθερη πτώση των δεικτών στην πρώτη ημέρα λειτουργίας των κινεζικών χρηματιστηρίων μετά την κινέζικη Πρωτοχρονιά.
22 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
362 πλέον οι νεκροί από την επιδημία.

Τις τελευταίες ημέρες οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό έχουν μεταφερθεί και στην παγκόσμια οικονομία. Ο φόβος για το άγνωστο δείχνει να κυριαρχεί με αποτέλεσμα τα διεθνή χρηματιστήρια να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Διεθνείς αναλυτές από την μία σημειώνουν ότι οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, αλλά από την άλλη θεωρούν ότι μπορεί να πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διόρθωση.

Click4more Μακραίνει η λίστα του θανάτου από τον κοροναϊο! 362 οι νεκροί, πλησιάζουν τις 3.000 τα κρούσματα

Εξάλλου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αγορές δεν έχουν παρουσιάσει κάποια άξια λόγου διόρθωση και πολλοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ανάσες, αλλά παράλληλα να μπουν και νέοι παίκτες στο παιχνίδι.

Στο ερώτημα εάν οι φόβοι είναι βάσιμοι ή όχι απάντηση επί του παρόντος δεν υπάρχει και οι επενδυτές δείχνουν να είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για την επόμενη ημέρα και ζυγίζουν τις κινήσεις τους. Την ίδια ώρα οι αρχές της Κίνας ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με το Blooomberg σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει να ρίξει ισχυρή ποσότητα ρευστότητας, περίπου 22 δισ. ευρώ στην αγορά, με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Σανγκάης.

Αναλυτικότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 1,2 τρισ. γιουάν (156 δισ. ευρώ) προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου κορονοϊού, ενώ το ποσό των 22 δισ. ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά για την αποφυγή ενός sell-off στο χρηματιστήριο της ασιατικής χώρας.

Επιπλέον, ανάλογα χρηματικά ποσά θα διατεθούν και για την στήριξη των τραπεζών της Κίνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg έχουν εκδοθεί οδηγίες ώστε οι τράπεζες να συνεχίζουν να παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα καλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στις επιχειρήσεις με έδρα στην επαρχία Χουμπέι, η οποία και βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Click4more Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες που παράγουν ζωτικής σημασίας προϊόντα να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CCTV που αναφέρθηκε σε συνεδρίαση υπό τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι αρχές της Κίνας σχεδιάζουν περαιτέρω μέτρα τόνωσης και ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση που οι αγορές δεν ανταποκριθούν στα υφιστάμενα μέτρα.

Ισχυρή μεταβλητότητα τις αγορές

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές. Οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ αρκετοί ήταν οι επενδυτές εκείνοι που έκαναν στροφή στα επενδυτικά καταφύγια και ειδικά στα κρατικά ομόλογα.  Ο κορονοϊός έρχεται σε μία περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές προέρχονταν από μία σταθερή και ισχυρή ανοδική πορεία, ωθώντας έτσι πολλούς επενδυτές στο να… αξιοποιήσουν αυτή την αφορμή ή ευκαιρία και να ρευστοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, η κρίση έφερε ρευστοποιήσεις.

Τι φοβίζει;

Αναλυτές, σημειώνουν ότι εάν ο κορονοϊός μεταφερθεί και στην οικονομία, δηλαδή εάν οι επιπτώσεις του στο κινεζικό –και στη συνέχεια στο παγκόσμιο– ΑΕΠ είναι σοβαρές σε ένα περιβάλλον στο οποίο όλες οι οικονομίες διεθνώς ήδη σημειώνουν επιβράδυνση, τότε τα σενάρια για ύφεση που έχουν μεταφερθεί για το… μέλλον θα ζωντανέψουν, οδηγώντας σε σοβαρή διόρθωση στις αγορές. Όπως σημειώνει και η Morgan Stanley, τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών έδειχναν ήδη σκεπτικισμό γύρω από την ανάπτυξη –και ειδικά των ΗΠΑ– πριν από την εκδήλωση του κορονοϊού.

Κατά κάποιους αναλυτές, η νευρικότητα και στη συνέχεια το sell-off στις αγορές, μπορεί και να αποτέλεσε για κάποιους το… άλλοθι, ρευστοποιώντας τα κέρδη τους έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Πολλοί στην αγορά αναζητούσαν κάποια νέα που θα χτυπούσαν τον πρόσφατο ενθουσιασμό, σημειώνει η Spartan Capital Securities.

Αυτή η είδηση για τον ιό δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα και μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν τα οποία θετικά μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή, η J.P. Morgan εκτιμά ότι η τρέχουσα πτώση δημιουργεί ευκαιρίες. Όταν υπάρξουν ανησυχίες για θέματα υγείας είτε τοπικά είτε παγκόσμια, ή για τρομοκρατικά χτυπήματα, η ιστορία έχει δείξει ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες, σημειώνει

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις