Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. O Πορτογάλος πολιτικός εκλέχτηκε στην δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών θα είναι πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Νωρίτερα είχε δοθεί παράταση στην εκλογή του νέου προέδρου, αφού δεν αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας. Την ίδια στιγμή αποσύρθηκε από την διεκδίκηση η μόνη γυναίκα υποψήφιος.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο δεν πήγαν 4 αλλά 3 υποψήφιοι, καθώς η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα από την Λετονία αποφάσισε να αποσυρθεί. Ο λόγος ήταν οι λίγες ψήφοι που έλαβε από τους συναδέλφους της.

Συγχαρητήρια από Ντάισελμπλουμ…

“Συγχαρητήρια στον διάδοχό μου Μάριο Σεντένο ως πρόεδρο του Eurogroup. Η θητεία του θα ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Του εύχομαι τα καλύτερα για τον μελλοντικό του ρόλο”, ανέφερε στο Twitter ο πρώην -πια- πρόεδρος του Eurogroup.

… ο οποίος το είχε… μαρτυρήσει!

Νωρίτερα ένα… λαθάκι του Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, μαρτύρησε τον επόμενο πρόεδρο του σχήματος.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στον διάδοχό του, είπε το όνομα του Μάριο Σεντένο, που είναι ένας από τους 4 υποψηφίους για την προεδρία. Μόλις συνειδητοποίησε τι του είχε ξεφύγει, ζήτησε αυτό να μην “πιαστεί” ως δήλωσή του.

Βέβαια η στιγμή καταγράφηκε, και όπως ήταν αναμενόμενο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Γιούνκερ: Προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU).

Η ανάρτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter: «Congratulations, Mário #Centeno, for your election as President of the #Eurogroup. You have all the qualities for the task ahead. We have an ambitious agenda to drive forward and I very much look forward to a strong cooperation. #deepeningEMU».

Ντομπρόφσκις: Έχουμε μπροστά μας… την Ελλάδα

Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε τα συσχαρητήριά του.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Ακολουθεί η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν: «Congratulations to Mario Centeno on his election as president of #Eurogroup. A lot of work ahead of us: #deepeningEMU, to start with completing #BankingUnion and setting up Capital Markets Union #CMU; successful completion of #Greece programme and many other tasks».

Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις