Ο Νόμος Κατρούγκαλου «έκαψε» εισοδήματα 1,4 δισ ευρώ και … 200.000 επαγγελματίες – «τρύπα» 450 εκατ. στους φόρους

– Ο νόμος κατέστρεψε επαγγελματίες και έσοδα για το κράτος
– Πως η κυβέρνηση εξαφάνισε 1,4 δισ.
– Τρέχουν με καθυστέρηση να μαζέψουν τα αμάζευτα

Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν μάλλον το κερασάκι στον τούρτα. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα να συρρικνωθούν σημαντικά και οι πολλοί επαγγελματίες να βρίσκονται στην … εντατική και να προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να αντέξουν. Ήρθε και ο εν λόγω Νόμος και πάνω από 200.000 επαγγελματίες παρέδωσαν στην εφορία τα κλειδιά, εν προκειμένου έκλεισαν το μπλοκάκι τους.

Από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα, πάνω από 200.000 επαγγελματίες επισκέφθηκαν την Εφορία τους κλείνοντας οριστικά το «μπλοκάκι» τους καθώς ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στις υπέρογκες επιβαρύνσεις. Η επιλογή να διακόψουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για να γλιτώσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις. Την τελευταία διετία τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατρακύλησαν με τις φορολογικές εισπράξεις να καταγράφουν παράλληλα πτωτική τροχιά. Μέσα σε δυο χρόνια χάθηκαν εισοδήματα ύψους 1,4 δις. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από 4,7 δις. ευρώ που είχαν δηλώσει στην Εφορία, οι επαγγελματίες το 2015, φέτος δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,3 δις. ευρώ. Στα δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, τα εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά, είτε λόγω πραγματικής συρρίκνωσης είτε λόγο εξεύρεσης τρόπων απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να να γλυτώσουν τις εισφορές.

Βουτιά στα εισοδήματα

Τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ελεύθερη πτώση, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος, δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ όταν το προηγούμενο έτος τα εισοδήματά τους είχαν ανέλθει σε 3,8 δις. ευρώ και ένα χρόνο νωρίτερα είχαν φθάσει στα 4,7 δισ. ευρώ.

Φέτος, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται μείωση των εισοδημάτων ενώ πέρυσι η τρύπα στα εισοδήματα των επαγγελματιών είχε ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ. Η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στα εισοδήματα του 2017 δείχνει ότι το πρόβλημα από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερο.

Μειώθηκαν κατά 2 δισ τα συνολικά έσοδα το 2017

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος στην εφορία τα 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά δηλώθηκαν εισοδήματα της τάξεως των 72 δισ. ευρώ από περίπου 74 δισ. ευρώ που είχαν αποτυπωθεί στις περσινές φορολογικές δηλώσεις. Από τα 72 δις. ευρώ, μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν περίπου 59 δις. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% των συνολικών εισοδημάτων.

Η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων είχε αντίκτυπο στο συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε το οποίο εμφάνισε μείωση της τάξεως των 450 εκατ. σε σχέση με το 2017, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία μείωση φορολογικού συντελεστή.

Φέτος ο φόρος που βεβαιώθηκε σε 2,55 φορολογούμενους διαμορφώθηκε σε 3,422 δις. ευρώ ενώ πέρυσι είχε ανέλθει σε 3,874 δις. ευρώ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι και φέτος οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αφού τρεις στους δέκα άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Του Θανάση Παπαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Κόνσολας: «Δύσκολη χρονιά το 2021 – Στόχος, η ενίσχυση του brand της Ελλάδας σε ασφαλή τουριστικό προορισμό απέναντι στην πανδημία»

Κόνσολας: «Δύσκολη χρονιά το 2021 – Στόχος, η ενίσχυση του brand της Ελλάδας σε ασφαλή τουριστικό προορισμό απέναντι στην πανδημία»

Το μήνυμα ότι το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό έστειλε από την Κρήτη ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, θέτοντας παράλληλα ως ... Διαβάστε περισσότερα
Γυναίκα στο «τιμόνι» μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες – Τι δείχνει έρευνα της ICAP

Γυναίκα στο «τιμόνι» μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες – Τι δείχνει έρευνα της ICAP

Σημαντική υστέρηση του ποσοστού που καταλαμβάνουν οι γυναίκες σε διοικητικές θέσεις έναντι των ανδρών, παρατηρείται στη χώρα μας. Το 2020, το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων του 3ου κύκλου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» πιστώνεται σήμερα το ποσό των 303,9 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ... Διαβάστε περισσότερα
Στα 9,5 δισ. ο λογαριασμός της πανδημίας – Φόβοι επιδείνωσης έως το τέλος του έτους

Στα 9,5 δισ. ο λογαριασμός της πανδημίας – Φόβοι επιδείνωσης έως το τέλος του έτους

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που ... Διαβάστε περισσότερα
Ημέρες Μαρτίου ξανά στις αγορές – Ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού – Τα βλέμματα στις αμερικανικές εκλογές

Ημέρες Μαρτίου ξανά στις αγορές – Ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού – Τα βλέμματα στις αμερικανικές εκλογές

Επέστρεψε και μάλιστα με ένταση η ανησυχία στις αγορές για την επόμενη ημέρα. Η έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και ειδικά σε ... Διαβάστε περισσότερα