Κυριακή, 19 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ο Ντράγκι υποχώρησε στα “γεράκια” και δεν ενέκρινε το waiver

Ο Ντράγκι υποχώρησε στα “γεράκια” και δεν ενέκρινε το waiver

Waiver γιοκ για σήμερα. Τελικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κέρδισαν τα “γεράκια” και δεν άναψε το “πράσινο φως” για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για το δανεισμό των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ίδια συνεδρίαση αποδέχθηκε τη μείωση του δανεισμού από τον ELA κατά 1 δισ. Ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη Τύπου τόνισε για το θέμα αυτό ότι για το waiver θα χρειαστεί ακόμα μια συνεδρίαση (χωρίς να προσδιορίσει πότε) και πρόσθεσε ότι περιμένει να δει τι θα αποφασίσει το ΔΣ του ESM. Είπε ακόμα ότι για την επαναφορά του waiver θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες που οδήγησε στην συμφωνία του Eurogroup.

Πάντως, στη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, στις 8 Ιουνίου το Ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να διενεργεί αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα (corporate sector purchase programme – CSPP). Επιπλέον, στις 22 Ιουνίου θα διενεργήσει την πρώτη πράξη της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Περισσότερες πληροφορίες για τις πτυχές που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος CSPP θα ανακοινωθούν στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε