Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ο πρόεδρος της FED προκαλεί τον Τραμπ: Δεν μπορεί να με διώξει

Ο πρόεδρος της FED προκαλεί τον Τραμπ: Δεν μπορεί να με διώξει
Φωτογραφία Reuters

Αν και ήταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ που τον διόρισε, τον περασμένο Δεκέμβιο εντάθηκαν οι φήμες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να… καρατομήσει τον πρόεδρο της FED. Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχει… άλλη άποψη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να τον… ακουμπήσει. Αυτό ήταν το μήνυμα – απάντηση του επικεφαλής της FED στον Αμερικανό πρόεδρο, όταν κλήθηκε να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου, από το στόμα του ίδιου του προέδρου. Και δεν ήταν διόλου κολακευτικά για τον Πάουελ.

Ο πρόεδρος της FED εμφανίστηκε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS και όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος μπορεί να τον καθαιρέσει, απάντησε: «ο νόμος είναι σαφής, έχω τετραετή θητεία. Και σκοπεύω να την ολοκληρώσω».

Αντίθετα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζερόμ Πάουελ αρνήθηκε να επιτεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν θα ήταν πρέπον», είπε. «Θεωρώ ότι εάν απαντούσα σε έναν εκλεγμένο αξιωματούχο, αυτό θα αποτελούσε περισπασμό από τη σημαντική δουλειά μας», εξήγησε.

Δεν αποκάλυψε παρά ελάχιστα για τη συζήτηση που είχαν με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στις αρχές Φεβρουαρίου, περιοριζόμενος να πει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως μίλησαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει με τον γνωστό του τρόπο τον… εκνευρισμό του για την άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve, κάνοντας λόγο περί «τρέλας» και «προβλήματος για την οικονομία» των ΗΠΑ, αψηφώντας την πολιτική παράδοση που θέλει τους προέδρους να είναι πολύ συγκρατημένοι στα σχόλιά τους για τη Fed, την ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου.

Στα τέλη της χρονιάς, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέταζε το ενδεχόμενο να καθαιρέσει τον Πάουελ, παρότι ήταν ο ίδιος ο Τραμπ που τον διόρισε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις