Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο τρόμος έχει κυριέψει τις αγορές! Φόβοι για ύφεση μεγαλύτερη από του 2008

Ο τρόμος έχει κυριέψει τις αγορές! Φόβοι για ύφεση μεγαλύτερη από του 2008

Οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Έτσι παρά το νέο “μπαζούκας” που έβαλε στο τραπέζι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με την ανακοίνωση για ποσοτική χαλάρωση χωρίς όριο και για δάνεια άνω των 300 δισ. δολαρίων, οι δείκτες στα μεγάλα Χρηματιστήρια δεν έδειξαν να πείθονται και παρά την παροδική αντίδρασή τους, έκλεισαν τελικά σε αρνητικό έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για ενδεχόμενη ύφεση που ίσως ξεπεράσει και αυτή του 2008.

Click4more Τι είναι η “ρήτρα γενικής διαφυγής” της Ε.Ε που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά

Εκείνο πάντως που φοβίζει τις αγορές δεν είναι άλλο από το άγνωστο. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ύφεση το 2020, ενδέχεται να ξεπεράσει εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεορκγίεβα, η οικονομική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ανακάμψει το 2021.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές, όμως όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της G20.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις μεγάλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει ήδη πολλές χώρες ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και να προστατευθούν επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται, καθώς και μέτρα των κεντρικών τραπεζών για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Click4more “Μαύρη” πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία: Θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από τον κορονοϊό

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι «θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών».

Όσον αφορά το ΔΝΤ, η επικεφαλής του είπε ότι το Ταμείο θα ενισχύσει μαζικά τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι 80 χώρες είχαν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του. Από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ», είπε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου είναι να αναπτύξει το σύνολο της δανειοδοτικής του ικανότητας, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Νέα βουτιά στην Νέα Υόρκη

Χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η νέα αιφνιδιαστική παρέμβαση της Fed δεν κατάφερε να οδηγήσει τους δείκτες της Wall Street σε ανοδικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές περιμένουν και την απάντηση του Κογκρέσου στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η αμερικανική κοινωνία και οικονομία.

Λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών η Fed ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων για να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτική. Η Fed είχε προηγουμένως θέσει ως όριο αγορών παγίων τα 700 δισ. δολ.

Click4more Τύπωμα χρήματος χωρίς όριο από την FED! Αλλαγή τάσης στις διεθνείς αγορές

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε και νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολ. για να διατηρήσει τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις που έχουν πληγεί από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηριχθεί κατά 30 δισ. δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 582,05 μονάδες ή 3,04% στις 18.591,93 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 67,52 μονάδες ή 2,93% στις 2.237,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 18,84 μονάδες ή 0,27% στις 6.860,67 μονάδες.

Στην Ευρώπη η πτώση ήταν 2,1% στο Βερολίνο, στο 3,79% για το Λονδίνο, ενώ πτώση 3,32% είχε το Παρίσι.

Στο αντίποδα όλων αυτών, αλλαγή εικόνας φαίνεται να υπάρχει στα εμπορεύματα, με τον χρυσό αλλά και το πετρέλαιο να κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα ο χρυσός ήταν αργά χθες το βράδυ στο 1.560 δολάρια η ουγκιά με άνοδο 5,11%. Ανοδικά και η τιμή του πετρελαίου. Το αργό είχε άνοδο 5,35% στα 23,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημείωσε άνοδο 1,89% στα 27,49 δολάρια. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις