Site icon NewsIT
09:27 | 30.01.15

Ο Τσίπρας είναι διασταύρωση της Λούξεμπουργκ με τον Αλιέντε”

Newsit Newsroom

Τα οικονομικά βουντού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε καταστροφή αλλά έχουν έτοιμη την θεωρία του πισώπλατου μαχαιρώματος, θα φταίνε οι Γερμανοί, οι τραπεζίτες και η CIA, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

Τα οικονομικά… voodoo του ΣΥΡΙΖΑ

Ο όρος «οικονομικό βουντού» (voodoo economics) αποδόθηκε αρχικώς στην ρεϊγκανική δεξιά της Αμερικής και, ειδικότερα, στην πεποίθηση ότι οι περικοπές στους φόρους αποζημιώνουν μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης που δημιουργούν.

το ελληνικό πείραμα πιθανότατα θα διαλυθεί ηχηρά και ταχύτατα

Σήμερα, στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακαλύψει μια αριστερίστικη εκδοχή του οικονομικού βουντού: Την άποψη ότι μια πλημμυρίδα δαπανών θα αποζημιώσει από μόνη της, αρκεί να προωθηθεί με επαρκή ενέργεια και αποφασιστικότητα.

Δυστυχώς, δεδομένου ότι το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας είναι αμέτρητα πιο αδύναμο από εκείνο των ΗΠΑ στην δεκαετία του 1980, το ελληνικό πείραμα πιθανότατα θα διαλυθεί ηχηρά και ταχύτατα.

Για να αντιληφθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας, αξίζει να διαβάσουμε το άρθρο της Helena Smith του The Guardian από την Αθήνα. Η έκθεση είναι αξιοσημείωτη, όχι μόνο για τα γεγονότα που παραθέτει αλλά και για τον παράφορο ενθουσιασμό του. Γράφει:

Από πού θα έλθουν τα λεφτά;

«Ένα προς ένα έπεφταν, με σφοδρότητα, αβίαστα, αδίστακτα, αιφνιδιαστικά, «μπαμ-μπαμ». Πρώτα αφαιρέθηκαν τα κάγκελα έξω από την ελληνική Βουλή. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αποκατάσταση των συντάξεων. Και μετά ήρθε η είδηση της επανεισαγωγής του κατώτατου μισθού στα €751. Και όλα αυτά πριν ακόμη ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως προϊόν διασταύρωσης του Σαλβαντόρ Αλιέντε με την Ρόζα Λούξεμπουργκ

Κατόπιν, οι υπουργοί ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα: Την κατάργηση των εισφορών στις συνταγές φαρμάκων και επισκέψεις νοσοκομείων, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Στην πρώτη ημέρα πρωθυπουργίας του, ούτε 48 ώρες μετά την εκλογή του, ο Τσίπρας έπεσε στην δουλειά. Η δριμύτατη λιτότητα εναντίον της οποίας πολέμησε το κόμμα του, ανήκει πλέον στο παρελθόν, και αυτή είναι η αρχή όχι για ένα νέο κεφάλαιο, αλλά για το έπος της χώρας που επί μακρόν βρέθηκε στο πρώτο μέτωπο της κρίσης».

Πρόκειται για πολύ εντυπωσιακό τρόπο γραφής, που όμως οδηγεί σε ένα μάλλον φανερό ερώτημα: Από πού θα έλθουν τα λεφτά;

Στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωναν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να επιβιώσει έως τον Ιούλιο, πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της. Αμφιβάλω βαθιά όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποφύγει την κρίση μέχρι το καλοκαίρι, αν συμπεριφέρεται έτσι.

αν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο από το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι οι πολίτες, είτε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι

Σχεδόν προκαλούν την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρνηθούν να μετακυλήσουν τα προγράμματα τα οποία πρέπει να ανανεωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να παραμείνει αξιόχρεος η χώρα. Οι αγορές έχουν ήδη εκδώσει την ετυμηγορία τους, ξεφορτώνοντας ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι, αν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο από το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι οι πολίτες, είτε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς μοιάζει να έχασε προς στιγμήν την δυνατότητα εκλογίκευσης, εν μέσω του ενθουσιασμού για την ανάληψη της εξουσίας των Αθηνών από ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα.

Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως προϊόν διασταύρωσης του Σαλβαντόρ Αλιέντε με την Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Εάν και εφόσον το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, η Αριστερά θα έχει έτοιμη την θεωρία του πισώπλατου μαχαιρώματος. Θα φταίνε οι Γερμανοί ή οι τραπεζίτες ή (αναπόφευκτα) η CIA. Καμία σχέση με το «μπαμ-μπαμ» με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζει τον δρόμο της χρηματοοικονομικής καταστροφής.

Πηγή Euro2day

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version