Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Οδ. Αθανασίου: Ο μάνατζερ της Lamda Development και το στοίχημα των 8 δισ. στο Ελληνικό

Οδ. Αθανασίου: Ο μάνατζερ της Lamda Development και το στοίχημα των 8 δισ. στο Ελληνικό

Τη μεγαλύτερη ίσως ηθική ικανοποίηση στην επαγγελματική του καριέρα, έλαβε αυτές τις ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό στοίχημα της Μεσογείου, η εμβληματική επένδυση των 8 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, μετά από αναμονή ετών, άρχισε να υλοποιείται.   

Πέρασαν έξι χρόνια από τον Νοέμβριο του 2014, που υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό και παρά τις καθυστερήσεις και τους πολέμιους του έργου, ο επικεφαλής της Lamda Development, ουδέποτε έχασε την εμπιστοσύνη του για την υλοποίηση του έργου, ενώ παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα ετοιμαζόταν για την ημέρα που θα ξεκινήσει το έργο. 

Click4more Ελληνικό… Central Park! Ιδού τα έργα της πρώτης πενταετίας στην εμβληματική επένδυση

Στη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Οδ. Αθανασίου, τόνισε ότι «το έργο θα κάνει υπερήφανους τους Έλληνες», θεωρώντας ότι η εταιρεία στην οποία είναι επικεφαλής έχει μεγάλη ευθύνη για να υλοποιηθεί σωστά το έργο και να αποτελέσει πράγματι έργο πνοής για τη χώρα, καθώς θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Στα φιλόδοξα έργα της Lamda Development και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η εταιρεία, ο ίδιος, πίστεψε από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτήν, ως οικονομικός διευθυντής για μία τριετία και ως διευθύνων σύμβουλος από το 2009, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.   Στα χρόνια της κρίσης, έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της εταιρείας, δημιουργώντας ακόμα πιο γερές σχέσεις με αυτήν, καθώς εκτός από μάνατζερ, απέκτησε και ποσοστό στην Lamda, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 0,5%

Κινήσεις ματ

Μία από τις πρόσφατες επιτυχίες του Οδ. Αθανασίου αποτέλεσε, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε λίγους μόλις μήνες προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, αντλώντας έτσι η εταιρεία το ποσό των 650 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, νέα κεφάλαια θα αντλήσει η εταιρεία και από το ομολογιακό, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζεται τώρα να εκδώσει.

Εδώ και 11 χρόνια, που κρατάει τα «ηνία» της επιχείρησης, ο βραβευμένος από την ΕΕΔΕ μάνατζερ, έχει πετύχει κι άλλες σημαντικές συμφωνίες, που καθόρισαν το μέλλον της επιχείρησης και εδραίωσαν τη θέση της στην αγορά του real estate.  

Ένα μόλις χρόνο αφότου ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην Lamda Development, έβαλε την υπογραφή του για την εξαγορά του 40% του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο.  Παράλληλα, μαζί με την ομάδα του ανέπτυξαν και τα άλλα δύο εμπορικά κέντρα της εταιρείας, το Golden Hall και το The Mall Athens, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν για αρκετά χρόνια την λειτουργική τους κερδοφορία σε επίπεδα ρεκόρ.

Το 2012, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), όπου στεγάζεται το Golden Hall. Το  τελευταίο δε, διάστημα στο εν λόγω εμπορικό κέντρο, υλοποιήθηκε επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ για επέκταση των εγκαταστάσεων, ενώ το 2017, η εταιρεία, απέκτησε και τον πλήρη έλεγχο (το 100%) του The Mall Athens. 

Στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψε η ο Οδ. Αθανασίου για λογαριασμό της Lamda Development, συμπεριλαμβάνονται οι συνέργειες με την Blackstone και την Varde Partners, δύο ισχυρά ονόματα με πλούσια επενδυτική δραστηριότητα.

 Κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και MBA του Πανεπιστημίου Austin στο Τέξας, ο Οδ. Αθανασίου διαθέτει πλούσια επαγγελματική εμπειρία, καθώς προτού εργαστεί για την Lamda Development, εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος σε επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίου εμβέλειας, όπως την «Ernst & Young», την «Emerson Electric», την «Βαrilla» τη «Diageo Hellas» και την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν».  Το 2017 επιλέχθηκε ως ο «Μάνατζερ της Χρονιάς» από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις