Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΟΔΔΗΧ: Εκδόσεις ομολόγων από 4 ως 8 δισ. το 2020

ΟΔΔΗΧ

Όπως επισημαίνεται ο ΟΔΔΗΧ έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα, να διευρύνει την επενδυτική βάση και να διατηρήσει το ρυθμό εκδόσεων.

Δυο σενάρια για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου το 2020 προβλέπονται σε έκθεση του ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα δανεισμού κατά το νέο έτος. Προβλέπεται πάντως ότι οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Στην έκθεσή του ΟΔΔΗΧ επισημαίνεται ότι η στρατηγική για το 2020 εστιάζει στην διαρκή παρουσία στις αγορές σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού χρέους αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων διαθεσίμων.

Ειδικότερα:

* Το πρώτο σενάριο εστιάζει στην μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης επιπλέον ομολόγων, ενώ

* Στο δεύτερο σενάριο λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα πρόωρων αποπληρωμών χρέους που οφείλεται στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα.

Από σχετικό πίνακα που παρατίθεται προκύπτει ότι οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν από 4 έως τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι η χώρα θα εισπράξει 1,54 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, 2,63 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα καταφέρει να αυξήσει τα διαθέσιμα κατά 0,52 εκατ. ευρώ (ή εναλλακτικά 1,52 δισ. ευρώ) και να μειώσει το συνολικό χρέος κατά 2,3 δισ. ευρώ (ή 3,3 δισ. ευρώ).

Όπως επισημαίνεται ο ΟΔΔΗΧ έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα, να διευρύνει την επενδυτική βάση και να διατηρήσει το ρυθμό εκδόσεων. Παράλληλα, στόχος είναι να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα spreads με άλλες χώρες, αλλά και τα ρίσκα αναχρηματοδότησης επιτοκίου και συναλλάγματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έντοκα γραμμάτια σήμερα ανέρχονται σε περίπου 12,6 δισ. ευρώ και στόχος είναι ο περιορισμός τους κατά 4,4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους χρηματοδοτικούς κινδύνους και θα προσφέρει επιπλέον χώρο για έκδοση ομολόγων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις