Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι αγορές βάλθηκαν να χαλάσουν την φιέστα της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια

Οι αγορές βάλθηκαν να χαλάσουν την φιέστα της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια

Όσο πλησιάζει η ημέρα μηδέν για την ελληνική οικονομία, που βγαίνει από το 3ο Πρόγραμμα και μπορεί εν ολίγοις να καθορίζει από μόνη της τις τύχες της, τόσο οι αγορές αγριεύουν. Χθες μία ημέρα κατά την οποία το διεθνές περιβάλλον όχι μόνο ήταν ήρεμο, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν πτωτική πορεία και οι τιμές των μετοχών ανοδική, στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν σε επίπεδα πριν από την συμφωνία του Ιουνίου και ο Γενικός Δείκτης πλησίασε απειλητικά τις 700 μονάδες.

Η Ελλάδα δείχνει να είναι στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών. Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Και είναι τραγική ειρωνεία η χώρα να εξέρχεται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, από μία 8ετία παραμονής στα Μνημόνια και ουσιαστικά οι αγορές να παραμένουν για αυτήν κλειστές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε χθες μέχρι και το 4,340%, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της 21ης Ιουνίου (ημέρα του Eurogroup) που έκλεισε στο 4,317%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύθηκε επίσης ανάλογα φτάνοντας μέχρι και το 3,320%, σε υψηλά επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 7ετούς.

Ανάλογα κακή ήταν και εικόνα στο Χρηματιστήριο, που έχασε στην διαδικασία των δημοπρασιών και τις 710 μονάδες. Έκλεισε τελικά στις 707,77 μονάδες με πτώση 1,74% και σχετικά υψηλό για την εποχή όγκο συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 43 εκατ. Από τις 21 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης έχασε 8,4%, ενώ μέσα στον Αύγουστο οι απώλειες φτάνουν το 7%.

Τέλος άξια λόγου είναι η ανάλυση της Roubini Economics, που σημειώνει ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή αλλά και η μεταβλητότητα είναι πλέον πολύ έντονη. Αν και η απώλεια του waiver δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το εγχείρημα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο, όπως επίσης τονίζει.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις