Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι εισφορές έφεραν μαύρη τρύπα 500 εκατομμυρίων στα φορολογικά έσοδα

Οι εισφορές έφεραν μαύρη τρύπα 500 εκατομμυρίων στα φορολογικά έσοδα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η πορεία των εσόδων για τον Ιούλιο, έναν κομβικό μήνα, για την συνολική πορεία των εσόδων του έτους και τα πρώτα μηνύματα μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρύπα τουλάχιστον 500 εκατ. από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και δείχνουν ως ηθικό αυτουργό αυτής … τον ΕΦΚΑ.

Κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπροστά στην καταιγίδα που αποκαλούνται εισφορές ωθούνται στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόκρυψη εισοδημάτων, προκειμένου να τις αποφύγουν.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, ανεπίσημα το υπουργείο Οικονομικών, δέχεται ότι υπάρχει ζήτημα εφέτος με το ύψος των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και αναμένονται τα τελικά στοιχεία προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα και τάση.
Οι συνέπειες από τη μείωση εισοδήματος γίνονται άμεσα εμφανείς καθώς εκτός από τη μείωση του φόρου του τρέχοντος έτους προκύπτει και επιπλέον αρνητική διαφορά λόγω της κατακόρυφης μείωσης της προκαταβολής φόρου. Ενώ λοιπόν το υπουργείο Εργασίας επικαλείται τα ίδια στοιχεία για να υποστηρίξει ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων παραμένουν στο… ύψος τους, ολόκληρη η ζημιά αποτυπώνεται στα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που προσδοκά να εισπράξει φέτος η κυβέρνηση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (πάνω από 8 δις. ευρώ) δεν θα συγκεντρωθεί και θα πρέπει να αναζητηθεί η εναλλακτική λύση για την κάλυψη της «τρύπας».
Οι επιτηδευματίες μειώνουν, όσο αυτό είναι εφικτό, το δηλωθέν εισόδημα καθώς γνωρίζουν ότι μόνο αυτό μπορεί να τους προστατέψει από την επικείμενη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2019. Από το νέο έτος, αλλάζει και πάλι ο τρόπος υπολογισμού. Καταργείται το μεταβατικό σύστημα που ίσχυσε για το 2018 (έκπτωση 15% επί του αθροίσματος καθαρά κέρδη και ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους) και πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη και ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενης χρονιάς» χωρίς καμία έκπτωση. Όσο λοιπόν μικρότερα τα καθαρά κέρδη, τόσο λιγότεροι και οι φόροι, τόσο λιγότερες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επιπτώσεις στα έσοδα του ΕΦΚΑ δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές καθώς ούτως ή άλλως οι περισσότεροι πληρώνουν το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ. Στην εφορία γίνεται άμεσα ορατό το αποτέλεσμα καθώς για κάθε ευρώ μείωσης των καθαρών κερδών, η εφορία χάνει από 22 λεπτά έως και πάνω από 55 λεπτά του ευρώ.
Εκτός από τις δημοσιονομικές προεκτάσεις, το γεγονός της ολοκλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων θα οδηγήσει και σε ένα ακόμη αλαλούμ όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές. Κανονικά, το φθινόπωρο θα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των φετινών ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα καθαρά κέρδη του 2017 τα οποία μόλις αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις. Και αυτό διότι προς το παρόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν προκαταβολή με βάση τα κέρδη του 2016. Το υπουργείο Εργασίας είναι βέβαιο ότι θα μεταθέσει την εκκαθάριση για την επόμενη χρονιά καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά της προηγούμενης χρονιάς.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις