Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι εκλογές φέρνουν νέο πακέτο παροχών – Επιδόματα, ρυθμίσεις χρεών και αυξήσεις μισθών!

Οι εκλογές φέρνουν νέο πακέτο παροχών – Επιδόματα, ρυθμίσεις χρεών και αυξήσεις μισθών!

Ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει τόσο χθες, όσο και στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση ότι έχει έργο μπροστά της και κυρίως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι προς την κατεύθυνση στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Όπως όλα δείχνουν θα είναι και το τελευταίο «πακέτο» πριν από τις εκλογές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μία σειρά από επιδόματα, ρύθμιση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προστασία της πρώτης κατοικίας που έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη, όπως επίσης και μία σειρά από ζητήματα με ή χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Στόχος της κυβέρνησης ένας και μοναδικός: να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι. Μάλιστα ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η παράταση που δόθηκε για τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του μήνα – σήμερα θα υπογραφεί η σχετική απόφαση.
Ήταν μία παράταση αχρείαστη, αφού οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και οι ελάχιστοι που δεν το έπραξαν μέχρι την Παρασκευή, είναι σχεδόν αδύνατο να το πράξουν. Με λίγα λόγια δόθηκε μία αχρείαστη παράταση προκειμένου να ικανοποιηθούν … ελάχιστοι.
Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα ότι … όλα τέλειωσαν και από εδώ και εμπρός έρχονται καλύτερες ημέρες. Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές, αλλά αντιμέτωπη με την αλήθεια θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα λάβει.
Έκτακτο μέρισμα: Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα για να εισπράξουν το επίδομα και οι τελευταίοι 20.000 δικαιούχοι, που είχαν κάποια λάθη.
Κατώτατος μισθός: Μέχρι τέλος του μήνα θα νομοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι 586 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 8%, κάτι που σημαίνει αυξήσεις περίπου 50 ευρώ, ενώ για αυτούς που ήταν στο υποκατώτατο μεγαλύτερη 130 ευρώ περίπου. Παράλληλα θα παρασυρθούν προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα, όπως ανεργίας, γάμου και τέκνων, όσων βέβαια αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.
Επίδομα στέγασης: Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας καταβάλλεται μία προσπάθεια να ενταχθούν σε αυτό και όσοι πληρώνουν καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. Το ποσό του επιδόματος θα είναι από 80 έως και 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν.
Ρύθμιση 120 δόσεων: Ίσως το πλέον σημαντικό όλα αφού σε αυτό θα ενταχθούν χιλιάδες οφειλέτες. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές άμεσα και θα αφορούν όσους χρωστούν σε εφορία και ταμεία. Υπό προϋποθέσεις και ανάλογα και την θέση της τρόικας, το μέτρο μπορεί να αφορά και πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Λήγει ο Νόμος Κατσέλης στο τέλος Φεβρουαρίου και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο. Κλειδί το ύψος κάτω από το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Στόχος αυτό το ποσό να είναι πάνω από τις 100.000 ευρώ. Το μέτρο μπορεί να αφορά δυνητικά πάνω από 60.000 δανειολήπτες.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις