Οικονομία

Οι ερωτήσεις για την Ελλάδα που απέφυγε να απαντήσει ο Ντράγκι

Στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραβρέθηκε σε συζήτηση σχετικά με τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2014, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, έθεσε το ερώτημα «εάν σκοπεύει να προχωρήσει και ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (…) και πότε θα αποφασίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας (…) με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας». 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αναφέρθηκε όμως στο ιστορικό «εμπλοκής της ΕΚΤ στα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής με την τρόικα».
«Όταν σχηματίσθηκε η τρόικα στις αρχές του 2010» εξήγησε, «η Νομισματική Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας, από χώρες- μέλη, της πρόσβασης στις αγορές.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία τους. Ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της . Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε.

Η τελική επιλογή όμως και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στο ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να μένεις σταθερός στο λόγο σου είναι η μεγαλύτερη αξία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Euronext Athens
Η μερισματική πολιτική χαρακτηρίζεται «μετοχοκεντρική». Στόχος η διανομή του 60% με 70% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών ανά τρίμηνο
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να μένεις σταθερός στο λόγο σου είναι η μεγαλύτερη αξία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Euronext Athens
Αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές: Από «κόσκινο» θα περνούν τα στοιχεία από ΑΑΔΕ, ΕΛΓΑ και ασφαλιστικές
Οι διασταυρώσεις επεκτείνονται σε κατοίκους και επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητο, εγκατάσταση ή έδρα στην πληγείσα περιοχή, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση κρατικής αρωγής
An insurance adjuster investigates an insurance claim, to determine wall and ceiling damage, using a smartphone.