weather-icon °C AΘΗΝΑ

Οι παγίδες του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι παγίδες του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το τελικό σχέδιο θεωρώντας ότι καλύπτονται οι περισσότεροι δανειολήπτες που εν δυνάμει έχουν ανάγκη αυτή την κάλυψη.

Το σχέδιο είναι ήδη στα χέρια της τρόικας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβει την έγκριση, έστω και αν θεωρούν ότι το μήνυμα που οι δανειστές θέλουν να σταλεί στην αγορά και τους επενδυτές, δεν στέλνετε μέσα στο από το συγκεκριμένο σχέδιο. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση οποιασδήποτε κόντρας.

Ας δούμε όμως ποιες παγίδες μπορεί να υπάρχουν στο νέο σχέδιο νόμου.

Για να ενταχθεί κανείς σε αυτό θα πρέπει να πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο συγκεκριμένο νόμος. Δηλαδή το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο). Αν κάποιο από αυτά τα κριτήρια δεν πληρείται τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει ο δανειολήπτης να έρθει σε επαφή με την τράπεζα για να βρεθεί λύση, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του, στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή να έχουν ουσιαστικά σταματήσει να πληρώνουν τουλάχιστον από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Όσοι βρεθούν σε δυσκολία στο άμεσο μέλλον δεν θα έχουν καμία απολύτως προστασία. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα κριτήρια (ύψος δανείου, εισόδημα κλπ) θα πρέπει να ίσχυαν την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Οι προϋποθέσεις παραμονής στην ρύθμιση είναι αρκετά αυστηρές. Αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.

Τρέχουν για τις εκκρεμότητες

Στο επικείμενο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που εκκρεμούν με κύριο τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το οικονομικό επιτελείο να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να προχωρήσει στα ανοιχτά μέτωπα από τα χρέη στην Εφορία, τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αλλαγές στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, έχουν θέσει χρονικό όριο την 27η Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, να καταγραφεί πρόοδος στις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή τους που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου να είναι καλή.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα είναι θετική η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup για την καταβολή της δόσης που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Το ποσό αυτό προέρχεται από κέρδη (750 εκατ. ευρώ) επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τη μείωση επιτοκίου (250 εκατ. ευρώ) σε δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM την εποχή Βαρουφάκη.

Η κυβέρνηση πάντως παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους και εξακολουθεί να επιζητεί έγκριση για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των χρεών στην Εφορία μέχρι 120 δόσεις), την παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά έως το τέλος του 2019 αλλά και ανοχή στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη την παραχώρηση της Εγνατίας οδού και τις αστοχίες όπως για παράδειγμα ο άκαρπος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Αν και εφόσον επιλυθεί, όπως φαίνεται, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη, οι θεσμοί μπορεί να δεχθούν πολιτικά την άποψη να μην αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μια απόφαση που έχει πάρει μονομερώς η κυβέρνηση και ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου.

#TAGS MM