Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τιμές στην ενέργεια προκαλούν δεύτερες σκέψεις για τις παρεμβάσεις ενόψει ΔΕΘ

Οι τιμές στην ενέργεια προκαλούν δεύτερες σκέψεις για τις παρεμβάσεις ενόψει ΔΕΘ

Οι τιμές στο ενεργειακό μίγμα διατηρούνται σε μη αποδεκτά επίπεδα κάτι που προκαλεί εφιάλτες σε κυβέρνηση και καταναλωτές ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Όλοι εκτιμούν πως πολύ δύσκολα δεν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για τον χειρότερο χειμώνα που έχει ζήσει η Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι όποιες παροχές υπάρξουν από την ΔΕΘ δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατές με τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Μπορεί στην κοινωνία να έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, τόσο σε ότι αφορά το κομμάτι των παρεμβάσεων απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και στις μόνιμες παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από το 2023, αλλά αυτό μόνο ως δεδομένο δεν μπορεί να είναι.

Και αυτό διότι στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν άριστα πως πρέπει να υπάρξουν πολεμοφόδια στην φαρέτρα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο μακριά θα πάει η … βαλίτσα της κρίσης και της ακρίβειας.

Οι απειλές από την πλευρά της Ρωσίας για την τιμή του φυσικού αερίου τον χειμώνα, αλλά και το ράλι των τελευταίων ημερών δημιουργούν δεύτερες και τρίτες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο, αφού ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει με υπολογισμό της τιμής του αερίου μεσοσταθμικά για το δεύτερο 6μηνο του 2022 στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα η τιμή είναι πάνω από τα 230 ευρώ.

Η παραπάνω εικόνα σε συνδυασμό με τις απειλές τόσο της Gazprom όσο και της Ρωσικής κυβέρνησης ότι η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 ευρώ ή και τα 600 ευρώ προκαλούν αν μη τι άλλο τρόμο σε όλους εκείνους που σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και κυρίως το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Για παράδειγμα τον Ιούλιο έχει υπάρξει υπέρβαση του αρχική εκτίμηση για το κόστος του ρεύματος και η υπέρβαση αυτή ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. Αν για παράδειγμα αυτό διατηρηθεί σε όλο το 12μηνου του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί για την επιδότηση του ρεύματος, τότε η υπέρβαση, θα είναι κοντά στο 1,5 δις ευρώ. Υπέρβαση που θα πρέπει να προστεθεί στα 12 δις που αριθμεί συνολικά το πρόγραμμα.

Και πως άλλωστε να μην υπάρχει ανησυχία, αφού εκτός από το φυσικό αέριο που κινείται στα 233 ευρώ η μεγαβατώρα, άλμα έχει κάνει και η χονδρική τιμή του ρεύματος που βρίσκεται πλέον στα 450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επίπεδα τα οποία προκαλούν αν μη τι άλλο τρόμο. Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το πετρέλαιο, το οποίο ναι μεν είναι σε πτώση αυτή την περίοδο, αλλά το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει ράλι και εκτροχιάσει τον όποιο σχεδιασμό, είτε σε κεντρικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.

Για παράδειγμα σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κινείται ανοδικά και διαμορφώνεται κοντά από τα 96,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίς το πρωί ήταν στα 91,5 δολάρια. Γίνεται αντιληπτό, ότι σοβαρός σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να γίνει.

Και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στη κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται. Όπως εξήγησε πρόσφατα οι τιμές του φυσικού αεριού είναι δεκαπλάσιες από ότι ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα πρόβλημα που «δεν μας αφήνει να κάνουμε μόνιμο προγραμματισμό». Και ανέφερε με σημασία ότι «πρέπει να είναι κάποιος μάντης Κάλχας για να προβλέψει τις τιμές του φυσικού αερίου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις