Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι τρικλοποδιές δεν φαίνεται να φρενάρουν τις αγορές – Ιστορικό ρεκόρ για τον S&P – Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την επόμενη ημέρα

Οι τρικλοποδιές δεν φαίνεται να φρενάρουν τις αγορές – Ιστορικό ρεκόρ για τον S&P – Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την επόμενη ημέρα

Οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα διοχετεύεται στις χρηματιστηριακές αγορές. Χθες (19.01.24) στην Wall Street ο S&P 500 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ και οι άλλοι δύο δείκτες είναι κοντά στα υψηλά τους και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναλυτές αναφέρουν πάντως ότι εφόσον η αμερικανική οικονομία δείξει ανθεκτικότητα και ξεκινήσει άμεσα η μείωση των επιτοκίων, τότε είναι σίγουρο ότι θα δούμε τις τιμές των μετοχών σε πολύ υψηλότερα των σημερινών επίπεδα. Χθες ήταν μία αναμφίβολα ιστορική ημέρα για την Wall Street με τον S & P να κλείνει με άνοδο 1,23% στις 4,839.81 μονάδες καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε από τον Ιανουάριο του 2022 (4.818,62 μονάδες).

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,05% ή 395 μονάδες στις 37.863,80 μονάδες καταγράφοντας υψηλό 52 εβδομάδων. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκανε άλμα 1,70% ή 255 μονάδες ολοκληρώνοντας στις 15.310,97 μονάδες.

Παράλληλα και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε θετικό έδαφος μέσα στο 2024.

Αναφορικά με τον S & P, μετά από τις απώλειες 19% το 2022 ο S&P 500 έκανε ράλι 24% το 2023, με την οικονομία να αποφεύγει την ύφεση που περίμεναν πολλοί αναλυτές και τον πληθωρισμό να πέφτει σε επίπεδο που επέτρεψε στη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το ράλι της αγοράς σταμάτησε λίγο για να ξεκινήσει το 2024, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη τους κυρίως από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακό αγορά βρίσκεται σε ανοδικό εδώ και αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022. Από τότε που καταγράφεται το χαμηλό τους, ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 33%.

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, βελτιώθηκε σημαντικά στο ξεκίνημα του 2024 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, αντανακλώντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού, τις φθηνότερες τιμές βενζίνης και την ανανεωμένη αισιοδοξία για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε στις 78,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 69,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το University of Michigan.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου για την αποτροπή ενός μερικού παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το μέτρο αναστολής διατηρεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτούμενη από την 1η Μαρτίου και την 8η Μαρτίου. Η Γερουσία ψήφισε με 77-18 υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η Βουλή ψήφισε υπέρ 314-108. Το νομοσχέδιο πηγαίνει στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή. Οι επενδυτές βλέπουν το διχαστικό πολιτικό κλίμα ως πιθανή απειλή για την αγορά φέτος.

Εβδομαδιαία κέρδη 1% για το πετρέλαιο

Με θετικό πρόσημο 1% κινήθηκε σε εβδομαδιαία βάση το αργό πετρέλαιο αν και χθες οι τιμές σημείωσαν μικρές απώλειες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με ολοένα και περισσότερες πηγές έντασης να αναζωπυρώνονται έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα και την προσφορά προϊόντος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το πετρέλαιο ψαλίδισε τα πρωινά κέρδη και βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος μειώνοντας έτσι την επίδοση της εβδομάδας.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου σήμερα έχασε 0,9% στα 73,41 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ για την εβδομάδα κέρδισε 1%. Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1% στα 73,25 δολάρια ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο παραδόσεως πετρελαίου τύπου Brent έχασε σήμερα 0,7% στα 78,56 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο με εβδομαδιαία κέρδη 0,3%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις