Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ολα έτοιμα για έξοδο στις αγορές – Αναμένεται η απόφαση Τσίπρα

Ολα έτοιμα για έξοδο στις αγορές – Αναμένεται η απόφαση Τσίπρα

Το Μαξίμου δεν πήρε ακόμα απόφαση για την έξοδο στις αγορές. Τα σενάρια είναι δύο. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο προκρίνει έξοδο ως τη Δευτέρα 24 Ιουλίου και το μακροπρόθεσμο μετά τον Οκτώβριο.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα είναι έτοιμα για την έξοδο στις αγορές και αναμένεται η τελική απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η σκέψη για έξοδο ως αύριο Τετάρτη φαίνεται να χάνει έδαφος και ενισχύεται η μετάθεση για λίγες ημέρες, οπότε δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μετά την Πέμπτη, αν η απόφαση του ΔΝΤ και η φρασεολογία, που θα χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό του χρέους και τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο του 2018, στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές.

Γαι να ολοκληρώσουμε την εικόνα να προσθέσουμε και την αναμενόμενη απόφαση της Standard & Poors για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η οποία θα εκδοθεί την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Αν υπάρξει αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα για παράδειγμα, τότε τα επιτόκια θα είναι ακόμα πιο χαμηλά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έλεγε υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή.

Και σύμφωνα με τις σκέψεις που κάνουν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο η ημερομηνία εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να είναι η Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη με ένα επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που δανείστηκε ο Σαμαράς το 2014 και πολύ ικανοποιημένη, αν αυτό ήταν κοντά στο 4,50%.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως υπάρχουν δύο τάσεις. Εκείνη που υποστηρίζει την έξοδο στις αγορές τώρα, για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί και προπαντός να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι η χώρα βαδίζει προς την ομαλοποίηση και την κανονικότητα.

Και η δεύτερη της οποίας οι οπαδοί συνιστούν υπομονή και έξοδο μετά τον Οκτώβριο, όταν ενδεχομένως να έχουν υπάρξει περαιτέρω διευκρινίσεις (τουλάχιστον προθέσεων) για το χρέος και η οικονομία θα έχει δείξει καλά αποτελέσματα στο σκέλος της ανάπτυξης.

Στα επιχειρήματα της δεύτερης τάσης προστίθεται και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που αναμένεται να στείλει ακόμα ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και να χαμηλώσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμα και κάτω από 4% στην περιοχή του 3,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε