Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στους βασικούς στόχους η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στους βασικούς στόχους η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»
Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για μία σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, υπογραμμίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι προσκλήσεις της νέας χρονιάς.

Μία σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το 2024 επισημαίνει η Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και οι ευκαιρίες για την υλοποίησή του.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι τώρα ξεκινάει ένας νέος κύκλος, με στόχο να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος και με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Τουρισμού την νέα χρονιά, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς στόχους: την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της προώθησης και προβολής της τουριστικής προσφοράς μέσω μιας νέας προσέγγισης, και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ταυτόχρονα, οριζόντιος στόχος σε όλες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες, είναι η προώθηση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.

Τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού ήδη επεξεργάζεται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων. Επιπλέον, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων και με στόχο την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, έχει δρομολογηθεί και η εισαγωγή νέου πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι ιαματικές πηγές, για τις οποίες θα ακολουθηθεί η λογική, με βάση την οποία απλοποιήθηκαν το 2013-2014 οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Για τη νέα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου, αλλά και για ενίσχυση των προγραμμάτων για ελληνικούς προορισμούς.

Βασικό στόχο για το Υπουργείο Τουρισμού αποτελεί και η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022-2025». Ενός προγράμματος με κοινωνικό πρόσημο, και ταυτόχρονα αναπτυξιακό, το οποίο μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες πολίτες να γνωρίσουν προορισμούς της χώρας μας και σε περιόδους πέραν των θερινών μηνών.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος, για τον οποίο υπογράψαμε πρόσφατα – σημειώνει η κ. Κεφαλογιάννη – τη σχετική Προγραμματική Συμφωνία, θα αξιοποιήσει αυξημένους πόρους, καθώς τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου κύκλου θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, μετά από σχετική ρύθμιση που έφερε με νόμο το Υπουργείο Τουρισμού.

Θα αφορά επίσης περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για τον νέο αυτό κύκλο υπάρχει ακόμα ειδική μέριμνα για κληρωθέντες του προγράμματος, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους και συνταξιούχους, καθώς προβλέπεται αυξημένη επιδότηση, διπλάσια της βασικής επιδότησης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις