Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Όλο το παρασκήνιο από το Eurogroup: Αδιάλλακτοι και προκλητικοί οι Βόρειοι

Όλο το παρασκήνιο από το Eurogroup: Αδιάλλακτοι και προκλητικοί οι Βόρειοι

Ύστατη προσπάθεια να βρεθούν γέφυρες ανάμεσα σε Νότο και Βορά θα εκ νέου επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην συνέχιση του αποτυχημένου Eurogroup της Τρίτης. Ζητούμενο η χρηματοδότηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να απαλύνουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι τεταμένο και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο Eurogroup θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και θα υπάρξει συμβιβασμός, έστω και αν υπάρχει σχετική αισιοδοξία για κάτι τέτοιο.

Click4more Άγριος καυγάς στο Eurogroup: Ντροπή σας! Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων και του κλίματος στο Eurogroup αναφέρουν ότι πρόκειται περισσότερο περί ευχής παρά περί εκτίμησης και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η συμφωνία. Μάλιστα όταν ζητείται εκτίμηση λένε «50 – 50».

Οι βόρειοι, λένε οι πληροφορίες, δεν είναι απλά αδιάλλακτοι αλλά είναι και προκλητικοί. Ενώ οι νότιοι βάζουν εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι και λένε ότι αποδέχονται να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπουργούς Οικονομικών ειδικά χωρών όπως η Δανία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Αυστρία.

Οι τελευταίοι μάλιστα όταν πέφτει στο τραπέζι η λέξη ευρωομόλογο αλλάζουν κουβέντα και λένε ότι δεν είναι στο τραπέζι. Στην ίδια ομάδα βέβαια είναι και οι Ολλανδοί, οι οποίοι μάλιστα πάνε και ένα βήμα παρακάτω και απορρίπτουν ακόμη και τον δανεισμό μέσα από τον ESM με χαλαρούς όρους.

Click4more Πήρε τ’ όπλο της η Λαγκάρντ! Ζητά μέτρα 1,5 τρισ. κι όχι τα «ψίχουλα” του Eurogroup

Προς έκπληξη όλων, τουλάχιστον ανοικτά, οι Γερμανοί αυτή την φορά δεν είναι οι σκληροί της Ευρωζώνης. Έχουν έρθει πολύ κοντά με την Γαλλία και κινούνται περίπου «από κοινού και συντονισμένα». Από αυτό το μέτωπο ελπίζουν πολλοί ότι θα έρθει η λύση.

Και αυτό διότι μπορεί Ισπανία και Ιταλία να δείχνουν διαλλακτικοί αλλά μέχρι ένα σημείο.

Μέχρι να φτάσουμε πάντως στο σημείο μηδέν, της συμφωνίας ή της ρήξης υπάρχει δρόμος και οι επίσημες βολές και διαρροές δίνουν και παίρνουν.

Η Κριστίν πήρε το όπλο της

Και η ΕΚΤ μπήκε στο παιχνίδι και με δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά πιέζει για λύση εδώ και τώρα και μάλιστα όχι με τον πλέον κομψό τρόπο. Ζητάει την πλήρη ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ και σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό και τις θέσεις εργασίας. 

«Αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού όταν η πανδημία του κορονοϊού θα έχει περάσει. Αν δεν θεραπευτούν όλες οι χώρες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες. Η αλληλεγγύη είναι στην ουσία προς το συμφέρον του καθενός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βερολίνο – Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η τρέχουσα κατάσταση, μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ύστερα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για την οικονομική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε αύριο. Με τον (υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας) Όλαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπρουνό Λεμέρ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέφερε σε ανάλογη ανάρτησή του ότι: «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, καλώ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό – για όλους τους πολίτες».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις