Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Όλοι υπέρ του Γεωργίου! “Ανησυχία” και από την ΕΚΤ!

Eurogroup - Γεωργίου - ΕΚΤ - Μπενουά Κερέ

Δεν ήταν μόνο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί που δήλωσαν… ανήσυχοι για την υπόθεση Γεωργίου μετά το Eurogroup. Το ίδιο έκανε και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Σε κεντρικό πρόσωπο του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν εξελίχθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Δηλώσεις υπέρ του και από τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Ο Κερέ, μέρος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μίλησε για την ανάγκη να «προστατευθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ».

Και εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Μπ. Κερέ ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» και της ίδιας της Eurostat.

Αυτό είναι κάτι που εγείρει την ανησυχία της ΕΚΤ, είπε.

Από εκεί και πέρα, στάθηκε και στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα.

Μπενουά Κερέ: Μειώθηκε ο ELA

Ο Μπενουά Κερέ ανέφερε ότι η οροφή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ.

Σημείωσε πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ΕLA είναι 33,9 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση – και ελπίζω για την εξάλειψη του ELA», ανέφερε ο Μπ. Κερέ.

Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ο Κερέ ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μέτρια ανάκαμψη.

Ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόνισε ο Μπ. Κερέ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Το πρόγραμμα

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είπε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017.

Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να γίνει «σημαντική και ορατή πρόοδος» για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).

Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις