Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη ανεργία στην Ελλάδα – Σε επίπεδα 1930 στα ανεπτυγμένα κράτη

ανεργία

Το χάρτη της παγκόσμιας ανεργίας παρουσίασε ο ΟΟΣΑ την Τρίτη (07.07.2020). Τα ποσοστά στις ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως θα διαμορφωθούν το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση. Χαμηλότερη από τον μέσο όρο η ανεργία στην Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η μείωση της απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας θα είναι φέτος χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στην χώρα μας, η οποία αυξήθηκε 2,2% το 2019 έναντι 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5% και του 3,8%, ανάλογα με το αν θα ισχύσει το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο.

Αντίστοιχα, η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία είχε μειωθεί το 2019 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 0,1 μονάδας στον ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες.

Για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1% έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπει μία αύξηση από 0,3% έως 1,6%. Για τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι η απασχόληση θα μειωθεί από 2,6% έως 3,2% φέτος και ότι θα ανακάμψει το 2021 κατά 0,9%, εφόσον δεν υπάρξει και δεύτερο κύμα του κορονοϊού, διαφορετικά θα συνεχισθεί η μείωση (-0,6%).

Το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3 έως 2,8 μονάδες φέτος και να μειωθεί οριακά το 2021 (-0,3 μονάδες) αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού, διαφορετικά προβλέπει νέα αύξησή του (0,7 μονάδες).

ΟΟΣΑ: Στα ύψη η παγκόσμια ανεργία και το 2021

To μέσο ποσοστό της ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 9,4%. Σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,6%.

Στο θετικό σενάριο, όπου δηλαδή αποφεύγεται νέο κύμα, η ανεργία θα υποχωρήσει σταδιακά, και θα διαμορφωθεί στο 7,7% μέχρι το τέλος του 2021. Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, θα διαμορφωθεί στο 8,9%.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ακόμη να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν νέα προγράμματα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους, ιδιαίτερα όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.

Τα ποσοστά ανεργίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και επιβληθούν νέα lockdowns.

Εάν οι ΗΠΑ πληγούν από ένα δεύτερο κύμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ποσοστό ανεργίας 12,9% το 2020 και 11,5% το 2021, σε σχέση με 11,3% το 2020 και 8,5% το 2021, εάν δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη.α lockdowns που επέβαλαν οι κυβερνήσεις από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό, οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις. Σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Βρισκόμαστε βασικά εκεί που ήμασταν το 2010, τόνισε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του τμήματος απασχόλησης στον ΟΟΣΑ. “Σε τρεις μήνες έχουμε χάσει όλα τα κέρδη στην απασχόληση που χρειάστηκαν μια δεκαετία για να επιτευχθούν”.

Για το 2020 ως σύνολο, η ΕΕ θεωρεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, ενώ πριν από τρεις μήνες προέβλεπε ύφεση 7,7%. Και αυτό συμβαίνει επειδή η άρση των περιορισμών ήταν πιο σταδιακή από ό,τι ανέμενε η ΕΕ.

Οι προβλέψεις της ΕΕ δείχνουν ότι αναμένει πως κάποιοι από τους εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί πληρώνονται από το κράτος υπό τα σχήματα στήριξης της απασχόλησης, θα χάσουν τη δουλειά τους αργότερα φέτος.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις