Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Οριστικό! Στην Τράπεζα του Κατάρ πούλησε η Εθνική Τράπεζα την Finansbank

Οριστικό! Στην Τράπεζα του Κατάρ πούλησε η Εθνική Τράπεζα την Finansbank

Στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει το τίμημα της πώλησης της Finansbank, δηλαδή της θυγατρικής της Εθνική Τράπεζας στην Τουρκία, στην Τράπεζα του Κατάρ.

Τα μεσάνυχτα στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε η πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank.
Το τίμημα ορίστηκε στα 2,75 δισ. ευρώ, όμως ανεβαίνει στα 3,5 δισ. ευρώ εαν συνυπολογιστεί πως η Τράπεζα του Κατάρ ανέλαβε και την αποπληρωμή χρέους 910 εκατ. ευρώ της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική τράπεζα είχε αγοράσει το 2006 το 46% των κοινών μετοχών και το 100% των προνομιούχων της Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.

Την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία αρχικά διεκδικούσαν, εκτός από την Qatar National Bank (QNB), οι τουρκικές Fibabanka και Garanti Bank, ενώ ακουγόταν και ενδιαφέρον από κινεζικό όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα χρήματα αυτά η Εθνική Τράπεζα θα αποπληρώσει μέρος της κρατικής ενίσχυσης 2 δισ. ευρώ που πήρε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τηFinansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η MorganStanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώς οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. ΗFreshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.

-Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (“Finans Invest”) (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. (“Finans Portfolio Management”) (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η FinansLeasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.

-Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015).

To προφίλ της Τράπεζας του Κατάρ

Η τράπεζα του Κατάρ είναι μια από τις ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή με στόχους επέκτασης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Ημερησία η QNB αναζητούσε στρατηγικές επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς επεκτείνεται εκτός του Περσικού Κόλπου προς αναζήτηση νέων αγορών.

Το 2012, η τράπεζα απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό της αιγυπτιακής μονάδας της Societe Generale έναντι 1,97 δισ. δολαρίων.

Η QNB έχει εξαγοράσει τράπεζες στην Ινδονησία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τελευταία τετραετία. Το 2014 έγινε μεγαλομέτοχος της παναφρικανικής τράπεζας Ecobank Transnational.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε