Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ορθά – κοφτά ο Χουλιαράκης: Το κούρεμα των καταθέσεων αποκλείεται!

Ορθά – κοφτά ο Χουλιαράκης: Το κούρεμα των καταθέσεων αποκλείεται!

Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ακόμη τονίζει ότι πρέπει να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης με τους δανειστές και πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν κινήσεις για την άρση φορολογικών βαρών στους οικονομικά αδύναμους.

Όσο για τις προτεραιότητες, την στιγμή μάλιστα που σε δύο εβδομάδες θα έχουμε… κάλπες, Ο Γιώργος Χουλιαράκης τονίζει:

“Το διάστημα είναι πράγματι μικρό και η εξουσιοδότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης περιορισμένη. Οφείλουμε όμως να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την πρόσφατη συμφωνία ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας θα επιστρέψουν και η υφεσιακή ροπή θα ενισχυθεί. Η συμφωνία ψηφίστηκε άλλωστε από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία μόλις πριν από τρείς εβδομάδες και αυτό οφείλει να το σεβαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση”.

Σχετικά με το αν το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, σχολιάζει πως “πεποίθησή μου είναι πως η δημοσιονομική ισορροπία με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των οικονομικά ευάλωτων είναι εφικτή“.

Τέλος, όσον αφορά στην απεμπλοκή από τα capita controls, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, σημειώνει: “Η λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης που προσφέρει η πρόσφατη συμφωνία και η εμπέδωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαλύουν τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα και επιτρέπουν την σταδιακή αλλά ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη. Η εμπέδωση εμπιστοσύνης θα πρέπει να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού. Θα έλεγα πως η πολιτική σταθερότητα με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης που μπορεί να συνδυάσει την δημοσιονομική ισορροπία, με την επιτυχή διευθέτηση του δημοσίου χρέους και την κοινωνική δικαιοσύνη θα βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε